Hopp til innhold

Amerikansk TV-stjerne skulderoperert i Norge: – Jeg gråt da legen fortalte hva det kostet meg

Ifølge Rick Kirkham (60) ville operasjonen kostet ham 400.000 kroner i USA. I Norge slapp han unna med noen få hundrelapper. Nå hyller han norsk helsevesen.

Rick Kirkham hyller norsk helsevesen

– Akkurat nå er helsevesenet amerikaneres største bekymring. Det er ikke lenger grensekontroll eller innvandring, sier tidligere stjernejournalist, Rick Kirkham.

Foto: Ole-Fredrik Lambertsen / NRK

– Jeg ville aldri hatt de pengene. Jeg måtte ha levd med smertene resten av livet, sier tidligere stjernejournalist, Rick Kirkham.

Kirkham er amerikaner. For halvannet år siden brakte kjærligheten og ekteskap ham til Norge og Bodø. Med på «flyttelasset» var en vond skulder.

USA, 2015: Amerikanerens hjem er i flammer. Huset kollapser over Kirkham, og brannen er nær å drepe ham. Kirkham klarer å kaste armen ut et vindu før han slås bevisstløs. Brannvesenet får tak i ham, men blir tvunget til å dra hele hans kroppsvekt ut etter armen.

– Skulderen ble ødelagt, sier han.

Livet var reddet, men intense smerter i venstre skulder ble prisen. Smerter 60-åringen trodde han måtte leve med resten av livet.

– Sitter hjemme og dør

Han eide ikke huset som brant, og derfor dekket ikke forsikringen operasjon. En operasjon som ifølge Kirkham ville kostet ham drøye 400.000 kroner i USA.

Historien ble først omtalt i Bodø Nu.

Dokumentarist Rick Kirkham operterte skulderen i Norge

Kirkham ligger i sykesengen etter skulderoperasjon 26. mars i Norge.

Foto: Privat

Etter å ha giftet seg med sin norske kone får Kirkham lovlig opphold i Norge. Plutselig åpner en ny verden seg for amerikaneren: Den norske velferdsstaten.

– I hjemlandet dør de hvis de ikke har forsiking og ikke kan få helsesjekk. De sitter bare hjemme og dør. Bokstavelig talt.

Kirkham beskriver møtet med den norske kirurgen som mirakuløst.

Da legen fortalte ham at det kun ville koste ham 530 kroner, gråt han.

Jeg gråt, og jeg gråt rett foran ham. Jeg klemte ham og takket ham. Og han sa: «Vi skal få deg fikset, og du skal bli helt bra.»

Rick Kirkham, amerikaner og dokumentarist

Mener misforståelse er årsak

Hvorfor er amerikansk helsevesen så annerledes fra det norske?

Kirkham mener en misforståelse er årsaken. Han peker på en iboende amerikansk skepsis til alt som minner om kommunismen.

– Norge er historisk full av solidariske ordninger. Som det er politisk enighet om, sier Lise Kjølsrød, professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo.

Den norske helsetjenesten er dyr. Nordmenn betaler store deler av den over skatteseddelen. Stort sett uten å blunke, sier Kjølsrød.

Rick Kirkham hyller norsk helsevesen

Kirkham sier smertene er langt mindre halvannen uke etter operasjonen enn de var før.

Foto: Ole-Fredrik Lambertsen / NRK

– Begynner å våkne

Men amerikanere i middelklassen og de rike vil ikke betale for folk som blir arbeidsledige, forklarer hun.

– De vil ha ordninger vekk. Når det blir arbeidsledighet i land som Norge, blir responsen «la oss få mer velferd», sier Kjølsrød.

Et forsøk på en heldekkende ordning er den såkalte «Obamacare».

President Donald Trump kjemper for å fjerne og erstatte ordningen.

Samtidig ønsker demokrater på venstresiden et nordisk helsesystem. Kirkham mener dette bare er begynnelsen.

– Sosialisme er ikke kommunisme. Amerikanere begynner å våkne og se sannheten, tror Kirkham.

Rick Kirkham hyller norsk helsevesen

Kirkham har en lang karriere bak seg som journalist og TV-reporter. Nå jobber han med nett-TV for den lokale nettavisen Bodø Nu.

Foto: Ole-Fredrik Lambertsen / NRK