Alvorlig feil på Sea King: – Vi tar risikoen om vi må

En alvorlig feilfunksjon på vinsjen til et av Sea Kings redningshelikoptre har medført restriksjoner på samtlige helikoptre over hele landet. – Røde Kors øker beredskapen.

Sea King under øvelse

Her fires en redningsmann opp sammen med en markør under en øvelse for Luftforsvarets 330-skvadron. Det er vinsjen som heiser personell opp og ned som det nå er innført restriksjoner på.

Foto: Nils P. Skipnes / Forsvaret

– Dette er alvorlig, og vi har innført midlertidige restriksjoner for bruk av vinsj, eller heis for å ivareta sikkerheten til vårt personell. Likevel tar vi risikoen dersom det er fare for liv, på tross av fare for oss selv, sier Oberst Charles Svensson ved luftoperativt inspektorat i Forsvaret.

Han forteller at det jobbes kontinuerlig for å finne ut om feilen gjelder samtlige Sea King-helikoptre, og at redningsutøvelsen med vinsj er en av de mest krevende.

For mennesker som ikke er i livsnød vil det ta tid å bli reddet.

Oberst Charles Svensson

– Vi har kalt folk hjem fra ferie for å finne årsaken til feilen, sier Svensson, som er usikker på hva som egentlig er galt med vinsjen.

Andre ressurser

Restriksjonene har allerede fått konsekvenser flere steder i landet, og Svensson forteller at andre tilgjengelige ressurser vil bli kalt inn dersom det ikke står om liv.

Redningsmann på veg ut frå Sea King

Luftforsvaret kaller feilen alvorlig, men sier at de tar risikoen om det er livsnødvendig.

Foto: Arne Stubhaug / NRK

– Følgene er at hvert enkelt oppdrag må vurderes som livskritisk, og er det ikke det, så velger vi andre ressurser. For mennesker som ikke er i livsnød vil det ta tid å bli reddet sier Svensson.

Det fikk turisten ved Trolltunga erfare da han måtte bæres ned av Røde Kors-mannskaper, en redningsaksjon som ifølge Bergens Tidene resulterte i sju timer sammenhengende bæring i ulendt terreng.

– Stort problem

Leder i Beiarn Røde Kors hjelpekorps, Bror Hemminghytt

Områdekoordinator Bror Hemminghytt i Nordland Røde Kors sier at de har måttet øke beredskapen.

Foto: Kari Skeie / NRK

Områdekoordinator Bror Hemminghytt i Nordland Røde Kors har fått beskjed fra Hovedredningssentralen i Bodø (HRS) om å øke beredskapen i Salten.

– Dette er et stort problem, for enkelte ganger må vi ha Sea King inn for å hente ned folk. Det kan dreie seg om et beinbrudd, eller folk som befinner seg i et svært ulendt terreng, sier områdekoordinatoren som mottar alarmen dersom noe skulle skje i Salten.

Han forteller at mange er på ferie, men at han har varslet alle korpsene i Salten om økt beredskap.

– Skjer det en ulykke, så må vi ha minst åtte mann ut. Vi behøver minst fire personer til å bære en båre. Og er det langt å gå, så må vi bytte på oppgaven, sier Hemminghytt, som har lang erfaring med redningsaksjoner.

Frykter for liv og helse

Han er redd for at noen kan bli liggende fast i en steinur oppe i fjellet uten at de har nok folk til å hente personen ned. Spesielt nå som de ikke lenger får bistand fra Sea Kingen.

Videre forteller områdekoordinatoren at HRS nå jobber med å gjøre avtaler med de sivile helikopterene i fylket. Slik at de kan bistå redningsoppdrag i sommer.

– Men disse helikpoterne har heller ikke vinsj, så vi er jo like langt når det gjelder bæring, sier Hemminghytt.