Alpine redningsfolk klare til å bidra

De alpine redningsgruppene i Svolvær og Bodø er klare til å reise til Nord-Sverige for å bidra i leteaksjonen. – Vi har et tiltalls personer i beredskap. De kan dra på kort varsel, sier lederen for redningsgruppa i Svolvær, Tommy Dahl Olsen.

Hovedredningssentralen for Nord-Norge

HAR BEDT NORSKE FJELLKLATRERE OM Å VÆRE KLARE: Hovedredningssentralen ba fredag de alpine redningsgruppene i Svolvær og Bodø om hjelp. Erfarne fjellklatrere fra Nordland er i beredskap dersom svensk redningstjeneste ber om hjelp.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

I Svolvær og Bodø er de topptrente fjellklatrerne klare til å reise til Nord-Sverige for å bidra å leteaksjonen dersom svensk redningsledelse ber om hjelp.

– Foreløpig har vi bare fått en muntlig forespørsel fra Hovedredningssentralen om vi eventuelt kan bidra. Våre folk er klare til å reise på kort varsel, sier Tommy Dahl Olsen.

Kan reise på kort varsel

Tommy Dahl Olsen

Tommy Dahl Olsen, leder i den alpine reningsgruppa i Svolvær.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Fredag kveld ble det bekreftet fra det svenske forsvaret at det er funnet vrakdeler fra det savna Hercules-flyet. De førte observasjonene som ble gjort var av en oransje gjenstand og et snøskred i 2000 meters høyde. Og senere ble det observert vrakdeler på begge sider av Kebnekaise-toppen.

– Våre folk har fått beskjed om at det kan bli aktuelt å reise på kort varsel. Ni personer hadde fredag ettermiddag sagt seg villig til å reise, og de kan være på flyplassen i Svolvær i løpet av en halv time, sier lederen for redningsgruppa, Tommy Dahl Olsen.

Fjellklatrere i arbeid udner vanskelige forhold
Foto: Norske alpine redningsgrupper
Vant med bratte fjellvegger

Fjellklatrerne i de alpine redningsgruppene er godt trente folk som mange ganger har jobbet og trent med å jobbe under krevende forhold.

– Vi har lang erfaring i å hente ned personer fra utilgjengelige fjellområdet. Dersom det blir aktuelt med bistand fra oss så vil helikoptre frakte oss opp i fjellet, sier Dahl Olsen.

Sagt ja til å bidra

Det er svensk redningstjeneste som bestemmer om de norske fjellklatrerne skal settes inn i redningsarbeidet.

– Dette er fjellklatrere som trener sammen med redningshelikoptre fra 330-skvadronen i Bodø. De har sagt ja til å være parat om det blir behov for dem, sier fungerende politimester i Salten, Heidi Kløkstad.

Leter etter savnet Hercules-fly i Kebnekaise

VANSKELIGE FORHOLD: Ny skutere på tur ut for å lete etter savnet Hercules-fly i Kebnekaise.

Foto: Lars Bjørn Martinsen / NRK

Redningsaksjon for fullt

Det er fredag kveld vanskelige leteforhold i området der de mulige vrakdelene er funnet. Funnene skal være gjort på begge sider av fjellet.

– Svenske myndigheter har erklært Kebnekaise som et havaristed. Det baserer seg på funn som er gjort i breområdene øst av selve fjelltoppen. Det er identifisert metallbiter. Etter svenske opplysninger fra et redningsteam skal disse også lukte av parafin, sier forsvarssjef Harald Sunde til NRK dagsrevyen.

Redningsaksjonen pågår for fullt fredag kveld.

– Sånn som vi bedømmer det så er det nærmest umulig å komme opp dit med bakkemannskap. Det er stort sett loddrette fjellsider, og observasjonen er gjort like under toppen, 2000 meter opp, sier daglig leder ved Hovedredningssentralen, Tore Wangsfjord til NRK.no.

Været største utfordring

Fortsatt er været den største utfordringa for letemannskapene.

– Svenskene har oppretta nærmest ei luftbro, der et helikopter hele tida er i lufta for å prøve å komme inn i området. Så får vi se når været letter. Det er ikke mulig akkurat nå, sa Tore Wangsfjord til NRK.no fredag ettermiddag.

Video Forsvarssjef Harald Lunde