NRK Meny
Normal

– Om det bare er en person som ønsker markering, vil vi alle stille opp

Hele Norge markerte i dag at det er tre år siden terrorangrepet 22. juli.

3års markering 22.juli

52 minnesteiner signert Nico Widerberg ble gitt til de kommunene som mistet noen av sine 22. juli i fjor og har takket ja til gaven. Her er Bodøs merke med blomser fra dagens minnesmarkering.

Foto: Sahand Ammari / NRK

AUF og Bodø Arbeiderparti arrangerte i dag minnesmarkering i Solparken i Bodø.

Øystein Mathisen

Minnesmarkeringen ble arrangert både for å minnes og føle på fellesskapet forteller Øystein Mathisen, leder i AUF Bodø.

Foto: Sahand Ammari / NRK

– Vi blir aldri ferdig med denne tragedien. Spesielt ikke de som var på Utøya eller de som mistet noen. Dette er en tung dag for veldig, veldig mange, også de som ikke ble direkte påvirket. Det å sitte alene med dette må være tungt, så det er viktig å være sammen, forteller Øystein Mathisen, leder i AUF Bodø.

Rundt 30 mennesker hadde møtt opp til en rørende markering klokken tolv i dag. Det var blomsternedleggelse ved 22. juli-minnesmerket og Bodø Domkirke bidro med klokkespill.

Tor B. Jørgensen

Biskop Tor B. Jørgensen forteller om viktigheten av å huske de som daglig blir utsatt for hat og terror.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Jeg synes det var vakkert. Slike markeringer er viktige både for å huske de som mistet livet på denne grufulle måten og de etterlatte, men også for konfliktnivået som kan utvikles i en politisk motsetningsfylt sammenheng, forteller Biskop i Sør-Hålogaland bispedømme, Tor B. Jørgensen.

– Jeg tenker på de som ble rammet og konteksten som de ble rammet i. Dette dreier seg om ideologiske motsetninger som skaper hat. Dessverre er det mange i verden som er i nærheten av dette på en mye mer daglig og fysisk måte enn det vi er. Vi må ikke glemme de som er gjenstand for terror, krig og hat hver dag.

– Dette var ungdommer som ønsket å engasjere seg og gjøre verden til et bedre sted. De mistet livet for håpet og troen de jobbet for, sier Mathisen.

Viktig å være sammen

For de oppmøtte var det mange tanker og følelser i omløp.

Ida Pinnerød

Leder i Arbeiderpartiet i Bodø, Ida Pinnerød tenker mye på de som må leve med den tunge sorgen hver dag.

Foto: Sara Bjelvin / NRK

– Først og fremst tenker vi på de flotte ungdommene som ble drept så alt for tidlig i livet og familiene som har med seg den store tunge sorgen i livet hverdag, forteller Ida Pinnerød, leder i Bodø Arbeiderparti.

Det er viktig for AUF og Arbeiderpartiet og markere denne dagen. Både for seg selv og for de som er alene i sorgen.

– Det er mange som har mistet sine og føler seg veldig alene og trist og da er det viktig at vi har minnesmarkeringen og føler på fellesskapet og sorgen sammen, forklarer Mathisen.

– Med tid får man litt mer avstand på det, men å miste noen kan gjøre vondt resten av livet. Markeringene blir nok annerledes for hvert år, men sorgen og lengselen vil alltid være der.

Så lenge det er et behov

På grunn av dårlig oppmøte har noen kommuner foreslått å kun ha minnesmarkering hvert femte år. Det er Mathisen sterkt uenig i.

– Det skal ikke være opp til kommunen om det trengs en markering, men til de som føler de trenger den. I dag var det vi i AUF og Arbeiderpartiet i Bodø som bestemte oss for å markere dette og vi kommer til å fortsette så lenge noen har et behov eller ønske om det. Hadde det bare vært en person som ønsket en markering, vil vi alle stille opp.

minnemarkering 22. juli

Blomsternedleggelse i Solparken i Bodø for å markere 22. juli.

Foto: Sahand Ammari / NRK