Alle burde ha en nordlending

– Nordlendinger bør finnes rundt om i verden for å unngå tragedier og farlige situasjoner, mener P3-reporter Grete Strøm.

Grete Strøm med nordlending t-skjorte

SAFETY KIT: Vinneren av denne t-skjorta, signert av selveste Mini, går en trygg og bekymringsløs fremtid i møte. Her Grete Strøm og Ken Wasenius-Nilsen i Banden.

Foto: NRK

– Alle burde ha en nordlending ved sin side, mener Grete Strøm, som er en del av radioprogrammet Banden på NRK P3.

Mangel på nordlendinger = flystyrt

I forbindelse med Kato Air-rettsaken denne uka, sa professor i krisepsykiatri, Lars Weisæth at passasjerene om bord overlevde kaprerdramaet på grunn av at det fantes nordlendinger ombord. Hadde det ikke vært for at det fantes nordlendinger i flyet, ja så ville det hele endt i en tragedie, mener han.

– Den enestående handlekraften kommer fra en nordnorsk kultur der folk var mer vant til å klare seg selv. Derfor unngikk de to nordlendingene å bli passive tilskuere til sin egen død, sa han i retten.

Dermed er det reporter Grete Strøm alltid har visst, vitenskapelig bekreftet: Nordlendinger er utrustet med en sterkere overlevelsesevne enn folk fra andre landsdeler.

Gammelt nytt

– Det kom ikke som noen overraskelse, nei. Dette har jeg visst i alle år, jeg ferdes trygt og godt hvor som helst i verden på grunn av at jeg er nordlending, sier Strøm, som mer presist er oppvokst i fylkeshovedstaden Bodø.

Grete Strøm bestemte seg for å dele noe av denne tryggheten med radiolytterne, og satte i gang en trekning der en heldig vinner fikk en spesiell «Nordlending Safety Kit, » mer konkret ei t-skjorte signert og velsignet av tidligere fotballspiller og for alltid Bodø-legende Jahn Ivar «Mini» Jacobsen. Ved å bruke skjorta vil eieren være beskyttet av den nordnorske urkraften.

T-skjorte for beskyttelse

Responsen på Bandens blogg lot ikke vente på seg, og tryglende begrunnelser fra håpefulle deltakere i trekningen haglet inn. Vinneren ble til slutt Marianne fra Bodø, som ønsket å vinne t-skjorta il sin kjæreste fra sør, slik at han også kan gå trygt gjennom livet, selv om han ikke er nordlending.

Grete Strøm mener beviset for nordlendingenes iboende kraft kommer godt, men noe seint.

– Vi har alltid vært en undervurdert del av befolkningen. Før fikk vi verken jobbene eller leilighetene vi søkte på. Ingen ville ha en nordlending på loftet. Hadde de bare da visst det vi nå vet, tenk hvilken lykke som kunne falt på dem som hadde tatt en nordlending inn i varmen, undrer hun.

– Nordlendinger, lei dere selv ut

Strøm oppfordrer nå nordleningene til å utnytte ekspertuttalelsene og smi mens jernet er varmt.

– Folk som har dårlig råd kan for eksempel leie seg selv ut til folk som har behov for beskyttele. De kan bare være tilstede der klienten er og fungere som en slags urkraft-mentor.

I tillegg går det an å drive utvidet virksomhet rundt dette, mener Strøm.

– Nordlendingene bør lage flere safety-kits som de kan selge. Det må være gjenstander som er god-gainna av en nordlending. En matboks signert av Halvdan Sivertsen ville fungert helt utmerket.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.