NRK Meny
Normal

Sjøfugl blåser på land

Mer ekstremvær er dårlig nytt for sjøfugler som trives best til havs. Med mer vind, blåser den lille alkekongen på land, og dør.

Alkekonge i Bø i Vesterålen

Denne lille alkekongen ble funnet på vegen ved en bensinstasjon i Bø i Vesterålen fredag kveld.

Foto: Bjørnar Hansen

Fredag fikk Bjørnar Hansen i Bø kommune i Vesterålen seg en overraskelse da han var ute og kjørte.

– Over vegen kom det en liten fugl. Den gikk akkurat som en pingvin. Først trodde jeg den var skadet og gikk ut av bilen for å hjelpe den. Men fuglen ble redd og gikk og gjemte seg under en traktor, sier Hansen.

Hansen er en ivrig fotograf og fant fram kameraet og tok et bilde av fuglen.

– Det var veldig uvanlig. Jeg har aldri sett noe sånt før, sier Hansen.

Nasjonal naturvernrådgiver hos Norsk Ornitologisk Forening, Martin Eggen, vet hva slags fugl det er snakk om.

– Dette er en alkekonge, den er vanlig og opptrer tallrik langs kysten vår i vinterhalvåret.

Martin Eggen i Lofoten Birding

– Alkekongen har ingenting på land gjøre, og oppsøker sjeldent land selv, sier Norsk Ornitologisk Forening, Martin Eggen i Norsk Ornitologisk Forening.

Foto: Lofoten Birding

Ifølge Eggen ligner alkefugler på pingviner. De er tilpasset et liv i havet. Føttene er helt bak på kroppen, og fungerer som padleutsytur. Det gjør at de er gode i vann.

Liten sjanse for å overleve

At alkekongen i Bø befant seg på vegen, lover ikke godt.

– Den sliter i vind, og merker hardere værforhold godt, sier Eggen. I uvær blåser den ofte i land. Jeg husker da jeg vokste opp i Bodø på 1990-tallet, da fant jeg alkekonger i snøskavlene. Den har ikke sjans til å komme seg ut, fordi beina er langt bak på kroppen. Når den ligger på magen er beina i løse lufta. Det gjør at den ikke klarer å gå over lange avstander.

– Hva kan man gjøre hvis man kommer over et individ?

– Det er vanskelig å fôre dem, de spiser plankton og små fisk. Mitt beste råd er å forsøke å få dem til havet så fort som mulig.

Han sier at forkomne alkekonger ikke er uvanlig.

Vi får rapporter hele tiden, om at folk finner individer som har blåst til land. Man kan regne med å finne dem på land etter vestlig kulig. Da bør man plukke dem opp, og få dem til sjøen igjen. De må komme seg til havet igjen, det er snakk om liv eller død.

Mer ekstremvær

Alkekonger som blåser på land kan bli mer vanlig når det ventes mer ekstremvær i åra som kommer.

– Alkekongen er kanskje spesielt sårbar for mer ekstremvær, fordi den ikke er i stand til å komme seg til havs igjen når den først har blåst langt til land, sier Eggen.

Han understreker at mer ekstremvær er dårlig nytt for sjøfuglene, som får problemer med å finne mat når det er dårlig vær.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.