Normal

Aktor trakk saken i retten - bjørnejegere frikjent

Bjørnejegerne nektet å betale boten de fikk for ulovlig jakt. Da saken kom opp for retten ble saken frafalt. – Dette skjer relativt sjelden.

Bjørnejakt Saltdal

Den ene av jegerne valgte å avlive elgen som bjørnen var på jakt etter.

Foto: Vegar Pedersen

To år etter at de to jegerne avfyrte skudd mot en bjørn i Saltdal i Nordland, kom saken denne uken opp for Salten tingrett.

Margrete Torseter, Salten politidistrikt

Politiadvokat Margrete Torseter i Salten politidistrikt.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Begge jegerne ble opprinnelig bøtelagt for skuddene, mens en av jegerne i tillegg ble bøtelagt for å ha avlivet en elg.

Politiet mente jegerne opptrådte på en måte som gjorde at det kunne oppstått fare for mennesker og at de i tillegg kunne ha utsatt viltet for unødige lidelser. Boten nektet jegerne å betale, og dermed ble det opp til retten å avgjøre saken. Men så langt kom de aldri.

Under sakens andre dag valgte politiadvokat Margrete Torseter å trekke saken, skriver Avisa Nordland.

Etter bevisførselen i går fremstår saken noe annerledes enn da foreleggene ble gitt. Da var det eneste riktige å frafalle tiltalen mot begge, sier Torseter til NRK.

– Skjer relativt sjelden

Advokat Nils Aga

Advokat Nils Aga sier de to jegerne er glade for at saken nå er over.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Advokat Nils Aga representerte de to jegerne i retten. Han opplever sjeldent at saker tar denne vendingen, men er samtidig fornøyd med at påtalemyndigheten valgte å snu.

– Dette skjer relativt sjelden. Kanskje en gang i året. Det er prisverdig at påtalemyndigheten vurderer bevisene og at de kaster inn håndkleet, sier Aga.

Torseter sier de nå skal evaluere etterforskningen av saken.

Hendelsen skjedde under bjørnejakt i Saltdal i juli i 2013. De to jegerne og 13 andre var leid inn i et skadefellingslag som var på jakt etter en bjørn som hadde tatt flere sau gjennom sommeren.

De to var på vei til nest siste jaktpost da en elg kom løpende mot dem. Jegerne sier de kastet seg til siden, og at de da oppdaget at elgen ble forfulgt av en bjørn. De avfyrte skudd mot bjørnen, men den forsvant tilsynelatende uskadd inn i skogen.

Jegerne vurderte det som at elgen var blitt skadet under flukten fra bjørnen og av avlivet dyret.

– Jeg stusser veldig på at jeg får bot for å ha avlivet en hardt skadet elg. Jeg hadde skjønt at jeg fikk bot om jeg bare hadde gått fra stedet, for da ville jeg etterlatt elgen i en forferdelig tilstand, sa jegeren som ble bøtelagt for avliving til NRK den gang.

Mener de handlet i nødverge

Politiet mente jegerne hadde opptrådt i strid med viltloven. Statsadvokaten i Nordland konkluderte med at de to ikke var i en nødvergesituasjon og heller ikke hadde tillatelse til å skyte elgen.

– De er glade for at saken nå er ferdig og er ikke overrasket over utfallet. De har hele tiden vært sikker på at de har gjort det rette. De handlet i rent nødverge og sendte av gårde et skudd for å få bjørnen til å endre retning, sier Aga.