Hopp til innhold

Aktor krever sju års forvaring

Aktor Jonas Nerdal la ned påstand om sju års forvaring for 36-åringen som er tiltalt for seksuelle overgrep mot 11 barn.

Aktor Jonas Nerdal og forsvarer Nils Aga

STOR SAK: – Saken har et enormt omfang, og det er reell fare for gjentakelse, sa aktor Jonas Nerdal (t.v.) i Salten tingrett. Her i samtale med 36-åringens forsvarer Nils Aga.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Minstetida i fengsel blir fire år dersom aktor får det som han vil i den store overgrepssaken som har gått i Salten tingrett de to siste ukene.

– Saken har et enormt omfang, og det er reell fare for gjentakelse, sa aktor Jonas Nerdal i Salten tingrett.

I morgen holder forsvarerne sin prosedyre på den siste dagen av rettssaken mot den 36-årige Bodø-mannen.

Vil ikke bosette seg i Bodø

Den tiltalte 36-åringen sa i retten i dag at han ikke vil bosette seg i Bodø etter at han har sonet sin straff.

Mannen er tiltalt for overgrep mot 11 unge gutter, og det var moren til en av disse som i retten i forrige uke sa til 36-åringen at han aldri måtte bosette seg i byen.

– Jeg vil aldri bosette meg i Bodø. Jeg vil bo nært det stedet hvor jeg kan få behandling og oppfølging den dagen jeg slipper ut. Jeg vil være med på all behandling jeg kan få, sa tiltalte og nevnte behandlingsopplegget i Bergen fengsel.

Han håper på ei framtid etter fengselsstraffen, sier forsvarer Svein Skipnes.

– Tiltalte ser ikke for seg noen framtid i Bodø. Saken har vært en stor belastning for han. Han vil ikke være en belastning for ofrene , og vil derfor etterkomme ønsket som har kommet om ikke å bosette seg i Bodø etter endt straff, sier Skipnes til NRK.no.

Knyttneve i magen

I retten i dag ba den tiltalte ofrene og familiene deres om unnskyldning.

– Jeg har hatt en knyttneve i magen i 11 måneder i varetekt. Jeg ber om unnskyldning, Jeg skulle aldri ha kommet inn i livene deres, sa tiltalte.

Håper å slippe forvaring

36-åringen gjentok at han håper å slippe forvaring.

– Jeg håper at dommen blir de til å leve med og at jeg slipper å anke.

Familien visste ingen ting

Vitneboks i overgrepssaken i Bodø

SØSTER I VITNEBOKSEN: I dag er det tiltaltes vitner, som har forklart seg i overgrepssaken i Bodø.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

– Familien visste ikke noe om hans pedofile legning, og arrestasjonen kom som lyn fra klar himmel, sa søsteren til den overgrepstiltalte 36-årige bodømannen.

Familien visste ingenting om hans legning. Det kom fram da tiltaltes eldre søster vitnet i Salten tingrett i dag.

– Det kom som lyn fra klar himmel da han ble arrestert, sa søsteren.

Hun fortalte også om tiltaltes vanskelige barndom med en far som var alkoholiker.

– Det var nok verst de siste årene hvor det bare var broren min som bodde hjemme.

Tiltalte hadde bevisst asgt nei til være barnevakt for ungene i familien. Og den siste tida før han ble pågrepet trakk han seg mer og mer unna familien.

– Han spilte altfor mye World of Warcraft og andre dataspill, sa hun.

– Galt å klandre familien

Hun tok også opp kritikken mot familien i etterkant av arrestasjonen.

– Noe har klandret oss for at vi ikke gjorde noe. Men vi visste jo ingen ting. Han har sagt til meg at jeg ikke skulle tenke på rettssaken, for da ville han allerede være død. Han ville spare ofrene for rettssaken, sa søsteren.

Hun tror broren er villig til å ta imot pofesjonell behandling og hjelp nå i ettertid.

– Jeg håper alle som trenger det får hjelp, sa hun.

I retten i går kom det fram at den overgrepstiltalte mannen kan få behandling i en spesiell avdeling for sedelighetsdømte i Bergen fengsel.

Kompiser i vitneboksen

Også to barndomsvenner av tiltalte var innkalt som vitner i tingretten. En av dem har vært venn med tiltalte fra de gikk i barneskolen, den andre fra ungdomsskolen. Flere av hans venner har besøkt tiltalte i fengslet.

– Jeg hadde vanskelig for å tro det da jeg hørte at han var pågrepet. Det var ei grusom tid. Det er lett å ta avstand når man opplever noe sånt. Men jeg kjenner han, og han er en normal person. Det var sterkt å høre hans historie da vi besøkte han i fengslet, sa kompisen.

Han fortalte at tiltalte den siste tida var litt vanskelig å komme i kontakt med.

– I gjengen diskuterte vi om han kunne være homofil, fordi han aldri hadde hatt noen kjæreste.

– En blid og god venn

Den andre kompisen tegner et bilde av tiltalte som en blid og god venn. Han fortalte også om sjokket blant kompisene da de skjønte at det var deres venn som var siktet i overgrepssaken.

– Det var helt uvirkelig. Det var svært vanskelig å fatte at var sant, forklarte han.

Da kompisene besøkte tiltalte i fengselet, virket han sliten – men samtidig lettet.

– Jeg ser på det som har skjedd som syke handlinger, og han må få hjelp, sa kompisen og understreket at han ønsker å holde kontakten med 36-åringen.

Tiltalt for overgrep mot 11 barn

36-åringen er tiltalt for seksuelle overgrep mot 11 gutter. De alvorligste tiltalepunktene gjelder seksuell omgang med to av guttene.

Den ene av de to var ifølge tiltalen sju år da overgrepene startet i 1997. Den andre var elleve år da han i ifølge tiltalen skal ha blitt utsatt for grove seksuelle overgrep i fjor høst.

Ifølge tiltalen har 36-åringen også lokket åtte av guttene til å vise seg fram på nettet nakne og «utvise seksuell aktivitet» foran et webkamera. Flere av guttene trodde de viste seg fram for en 15 år gammel jente. Etterforskningen har vist at 36-åringen hadde 1.000 kontakter på direktemeldingstjenesten Windows Live Messenger tilknyttet den falske identiteten.