Hopp til innhold

Aksjonærflukt fra Hurtigruten

- Det er bedre å forlate en synkende skute, enn en skute som har sunket til bunns. Narvik må ut av Hurtigruten nå, mener Frp.

MS Polarlys

TAPSSLUK: Den nest største eieren i Hurtigruten åpner for salg av aksjeposten sin i selskapet.

Foto: Atle Markeng / NRK

- Det er ingen kommunal oppgave å drive børsspekulasjon. Vi skal drive kommunale tjenester innen skole og helse, sier gruppeleder Torgeir Trældal i Frp i Narvik. Nå vil han kvitte seg med kommunens aksjer Hurtigruten så fort som mulig.

Selg, selg, selg

Den kriserammede kommunen eier knappe fem prosent av aksjene i Hurtigruten. Sist et salg var tema i Narvik, var i 2003.

- Da ble kommunen tilbudt 100 millioner kroner for aksjene. Den gang var det kun Fremskrittspartiet som stemte for å selge seg ut, sier Trældal.

Ifølge NA24 er aksjeposten til Narvik kommune på dagens kursnivå verdt 27,7 millioner kroner. Det er hele 70 millioner kroner lavere enn hva aksjeposten var verdt i mars 2006. Terra-tapet gjorde at Narvik kommune gikk med 115,6 millioner kroner i underskudd på driften i 2007.

Torgeir Trældal (Frp)

VIL UT: Gruppeleder Torgeir Trældal i Frp i Narvik.

Men det blir å selge med tap?

- Nå er store deler av disse verdiene borte. Likevel står vi fast på at Narvik bør ut fortest mulig. En kommune skal ikke drive med aksjespekulasjon. Vår jobb er å drive helsetjenester og skoler, sier Trældal.

Storeier vil ut

Og Narvik kan få følge av flere av de største aksjonærene i Hurtigruten.

Den nest største eieren i Hurtigruten har så langt i år tapt 70 millioner kroner på Hurtigruten, skriver nettstedet NA24 .

- Et salg av aksjeposten er absolutt aktuelt, sier finansdirektør Rolf Erik Bygdnes i Sparebank 1 Nord-Norge.

Finnes neppe kjøpere

Men om noen er interessert i å handle hurtigruteaksjer akkurat nå, tviler Bygdnes på.

Hurtigruten sliter med et underskudd på 215 millioner kroner fra første halvår i år, og har varslet kostnadskutt og oppsigelser. Flere har også tatt til orde for at selskapet må kutte anløp.

Sparebank 1 Nord-Norge har sittet som storaksjonær i Hurtigruten helt siden rederiene TFDS og OVDS slo seg sammen i 2006. Fra mars 2006, da Hurtigruten ble notert på børsen første gang, og frem til i dag har banken måttet tåle et tap på hele 170 millioner kroner.

Tenker langsiktig

Flesteparten av Hurtigrutens aksjonærer kommer fra Nord-Norge. Øverst finner vi Nordlandsbanken, SpareBank 1 Nord-Norge og Sparebanken Narvik.

Administrerende direktør Morten Støver i Nordlandsbanken, som er den største aksjonæren, vil ikke kommentere saken.

- Det jeg kan si er at Nordlandsbanken er en langsiktig eier i Hurtigruten, sier Støver.

I møte om Hurtigruten

I dag sitter bedriftsforsamlingen i den tredje største eieren, Sparebanken Narvik, i møte om Hurtigruten.

- Kommunen må snu alle steiner for å bedre den økonomiske situasjonen i Narvik. Derfor har et kommunalt arbeidsutvalg nå bedt administrasjonen om en utredning av salg av kommunens eierandel i Hurtigruten. Deretter må politkerne ta stilling til saken, sier Trældal.