Hopp til innhold

Akkurat nå er det tre ganger så mye snø som normalt i Nord-Norge

Kalenderen viser juni, men i Nord-Norge er det fortsatt så mye snø at flere alpinanlegg holder åpent i pinsen. Snømengden i vesentlige deler av Nord-Norge mer enn tre ganger normalen.

Dette er ett av anleggene som har åpent denne helgen

Sulitjelma Fjellandsby er et av alpinanleggene som første gang holder sommeråpent i juni.

I Sulitjelma Fjellandsby var de i full gang med å pakke sammen for alpinsesongen, men nå forbereder de åpning i helga og tjuvstart på sesongen 17/18.

Sulitjelma Fjellandsby

Her prøver assisterende driftsleder Jan Inge Bjørnmyr ut løypa.

Foto: Malin Nygård Solberg / NRK

Normalt stenger skianlegget skitrekket 2. påskedag, men i år valgte de å holde åpent litt lenger takket være uvanlig store snømengder.

– Nå har vi hatt stengt i 3–4 uker, men åpner igjen nå i helga. Dette må være første gang i fjellandsbyens historie at vi kan tilby sommerski, sier Karlsen.

I påska målte de snødybden til å være 3,5 ganger så mye som den normale snømengden.

– Dette er helt sinnssykt. Jeg har aldri sett så mye snø så sent på året, det er helt merkelig, sier han.

Avslutter sesongen med et plask

Det er ikke bare skitrekket som åpnes i helgen. I anledning den forsinkede sesongavslutningen rigger de også opp et basseng i bunnen av bakken, slik de tidligere har gjort i Vestvatn. Dette er det fjerde året Sulitjelma har basseng i bakken.

– Men dette blir nok den siste helga i sesongen, eller den første helga i sesongen 2017-2018, alt etter som hvordan man ser det.

I Narvikfjellet er det fremdeles mye snø.

I Narvikfjellet er det fremdeles mye snø.

Foto: Preben Bussoli

– Tidlig sesongstart eller sen avslutning

Det er ikke bare Sulitjelma Fjellandsby som holder bakkene åpne litt til. I Narvik bruker Ragnar Norum muligheten til å tilby ski og midnattssol i bakken.

sno

De mørkeblå områdene viser steder hvor snømengden den 2. juni 2017 er mer enn 300 prosent av normalen.

Foto: Kartverket

– Vi fleipet litt med om det er en tidlig sesongstart, eller en sen avslutning. Når vi var ferdig med årets vedlikehold bestemte vi oss for å åpne bakken igjen og kombinere det med midnattssol, sier Norum.

nordsno2

De mørkeblå områdene viser steder hvor snømengden den 2. juni 2017 er mer enn 300 prosent av normalen.

Foto: Kartverket

Dette er første gang også Narvikfjellet holder åpent i den første sommermåneden. Sollifjellet alpinsenter i Harstad har også åpent søndag og mandag i pinsen.

Tre ganger så mye som normalt

Ifølge beregninger fra NVE og Meteorologisk institutt har det ikke vært så mye snø i verken Narvik eller Sulitjelma i juni siden de startet å måle i 1957.

– Narvik har betydelig mer snø nå enn på 60-tallet, og 1964 var et veldig snørikt år, sier Hanne Heiberg som er forsker på avdeling for klimatjenester på Meteorologisk institutt.

Snømengden den 2. juni 2017 er over tre ganger normalen flere steder i Nord-Norge.

Beregningene tar utgangspunkt i nedbør og temperatur. I fjellet øst for Sulitjelma Fjellandsby var den beregnede snødybden 1. juni 244,4 centimeter og i Narvik 227 centimeter. I 1964 var de på henholdsvis 232,2 og 182,9.