NRK Meny
Normal

Teatersjef advarerer mot gigantbygg

Teatersjefen for Riksteateret, Ellen Horn, er bekymra for at det bygges nye svære kulturhus uten at det er satt av nok penger til driften.

Ellen Horn og Kulturkvartalet i Bodø

SKEPTISK: Teatersjef Ellen Horn ved Riksteateret advarer mot bygging av dyre og store kulturhus som i Bodø, av frykt for at det går ut over innholdet.

Foto: Jon-Michael Josefsen, Scanpix

Denne uka besøker hun Bodø, der det skal bygges et kulturkvartal til 1,2 milliarder kroner. Horn viser til erfaringer fra andre byer der kulturhussjefer mangler penger til å fylle huset med innhold:

– Jeg tror det er mer prestisje i å bygge flotte bygg enn å tenke på at man skal betale reginga etterpå, sier tetatersjef ved Riksteateret, Ellen Horn.

Storsaler uten intimitet

Det er alle de store kulturhusplanene over hele landet den profilerte teatersjefen og tidligere kulturministeren nå advarer mot.
I Bodø skal det bygges et kulturkvartel til 1,2 milliarder kroner der storsalen skal ha plass til nesten 1000 mennesker. En slik sal har ikke Ellen Horn og hennes riksteater bruk for:

– Teater i dag, moderne teater, det er tett på og intimt. Folk vil kjenne nerven, varmen fra skuespillerne. Og i en halvtom gigasal er det ikke like herlig å oppleve en teaterforestilling som i ett tett lite lokal, mener Horn.

Trange budsjetter til drift

Ellen Horn viser til at kulturhus - som Nøtterøy og Jessheim - har mye å skryte av - men sliter med å få driften til å gå rundt. Kulturhusledere kaster håndkleet fordi de ikke orker mer av de trange budsjettene til drift. Noe lignende kan skje i Bodø, frykter teatersjefen:

– Ja, det tror jeg det er grunn til å være bekymra for alle steder. Og jeg tror at hvis man virkelig ønsker å bli en kulturby så må man bygge opp en god kulturetat og sette av penger til å drifte huset skikkelig, sier teatersjef Ellen Horn.

Vil betale for innholdet

Odd Tore Fygle, ordfører Bodø

Odd-Tore Fygle, ordfører i Bodø

Foto: NRK / NRK

Ordfører Odd-Tore Fygle avviser at kulturkvartalet Urbane figurer er et prestisjeprosjekt. Kulturkvartalet skal stå ferdig i 2014, og det skal skal fylles med levende kultur, lover Fygle:

– Vi er meget bevisste på det og vi har konkrete beregninger på de merkostnader vi vil få, også på drift. Og det er ganske avgjørende, synes jeg, at vi klarer å fylle viktige kulturbygg med aktivitet og gode tilbud til innbyggerne, sier ordfører i Bodø Odd-Tore Fygle.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.