Advarer mot usikker is og skredfare

All snøen som har falt i påska gir økt skredfare. Nå ber Røde Kors deg om å holde deg langt unna hellinger over 30 grader.

Silkeføre og flott vær på Saltfjellet i påska.

Silkeføre og flott vær på Saltfjellet i påska. Nå advarer Røde Kors mot å ferdes i hellinger over 30 grader.

Foto: Knut Mørkhagen

I snøskredvarselet for langfredag er det faregrad 3 på en skala fra 1 til 5, såkalt markert snøskredfare for den nordlige delen av Nordland.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ved faregrad 3 anses snøskredutløsing som mulig og det kan under spesielle forhold forekomme noen middels store og enkelte store naturlig utløste skred. Enkelte veier og noe bebyggelse kan være i fare enkelte steder. For dem som ferdes i terrenget advares det mot å ferdes i brattheng.

– Snøfallet det siste døgnet har vært betydelig. I tillegg har det blåst kraftig enkelte steder. Dermed øker skredfaren, advarer Nordland Røde Kors Hjelpekorps i en pressemelding.

Snøskred ved alpinsenter

Torsdag ettermiddag gikk det et snøskred rett ved Kongstinden alpinsenter i Lofoten. Hjelpekorpset har sin beredskapshytte like ved og gjennomsøkte snøskredet. Ingen personer var involvert i snøskredet.

Leteaksjon avsluttet

I går besluttet politiet i Salten å avslutte søket etter 53-åring mann i Beiarn på grunn av store snømengder og vanskelige forhold. Også ellers i landsdelen byr snøen på utfordringer i påskefjellet.

– Enkelte steder har redningspersonellet problemer med å ta seg fram på snøskuter som følge av snømengdene, og snøskredfaren har økt siden starten av påsken. Vi har fått rapporter om ustabile snøforhold, men ingen er heldigvis tatt av skred. Vi håper dette holder seg ut påsken og ber folk følge med på lokale snøforhold, sier informasjonsleder Ole Gladsø i Røde Kors Hjelpekorps.

– Vi oppfordrer til varsomhet i hellinger over 30 grader. Vær også oppmerksom på at isen på enkelte vann kan være usikker, lyder oppfordringen til Nordland Røde Kors.

På landsbasis hadde korpsene hadde 11 oppdrag skjærtorsdag, og så langt i påsken er tallet kommet opp i 79.

– Tre av torsdagens oppdrag har vært leteaksjoner. Så langt i påsken har vi vært ute på 16 leteaksjoner. Resten av oppdragene er rene henteoppdrag, forteller Ole Gladsø.

63 pasienter

Hjelpekorpsene behandlet 63 pasienter torsdag. Dermed har 295 pasienter fått hjelp så langt i påsken. Skadetallet holder seg jevnt, til tross for at langt flere folk var på fjellet torsdag enn tidligere i påsken.

– Dette viser to ting. Det er lite snø i de mest folkerike områdene, samtidig som folk er flinke til å tenke sikkerhet når de er ute i naturen, sier Gladsø.
Hjelpekorpsene er bekymret for svært usikker is i store deler av Sør-Norge.

– Det er viktig at man er spesielt observant etter at vi har hatt mildværsperioder, etterfulgt av minusgrader. Da fryser isen, men det må lengre kuldeperioder til for at isen blir trygg å gå på, sier informasjonslederen for hjelpekorpsene.
I Midt-Norge har snøen de siste dagene lagt seg på vannet og skapt utrygge forhold.

– Jeg anbefaler folk å ta den lange ruten rundt vannet. Det tar litt lengre tid, men da er du på den sikre siden, sier Gladsø.