NRK Meny
Normal

Pasient og psykolog: – Uheldig at Bodø legges ned før det er nok kompetanse lokalt

Barbro Edbakk har vært innlagt i psykiatrien, og opplever at hun ble berget av psykolog Turid Storjord og traumeavdelinga i Bodø. Nå advarer begge mot at den legges ned nå.

Barbro Edbakk har vært innlagt i psykiatrien, og opplever at hun ble berget av psykolog Turid Storjord og traumeavdelinga i Bodø. Nå advarer begge mot at den legges ned nå.

ADVARER MOT NEDLEGGELSE: Barbro Edbakk (t.h.) har vært innlagt i psykiatrien, og opplever at hun ble berget av psykolog Turid Storjord og traumeavdelinga i Bodø.

I dag skal styret i Helse Nord bestemme seg for om traumeenheten ved Nordlandssykehuset skal legges ned. Forslaget har ført til store protester og styret har allerede utsatt saken to ganger.

Psykolog Turid Storjord har jobbet sammen med Barbro Edbakk og bidratt til at hun ble henvist til traumeavdelinga i Bodø som psykiatrisk pasient.

– For meg var dette livsviktig. Nå har jeg fått et bedre liv og føler meg sterkere enn tidligere, forteller hun til NRK.no.

Fikk trygghet

Det viktigste med traumeenheten i Bodø var at de forsto Barbro Edbakk. Både hva som feilet henne og hvordan de skulle behandle henne.

– Traumeenheten har også gitt henne trygghet nok til å ta imot behandling, forteller hun.

Spesialpsykolog Turid Storjord har samme toårige etterutdanning som flere av de ansatte ved traumeavdelingen i Bodø. Hun fanget opp Barbro for flere år siden, og har fått lov å uttale seg om hennes situasjon.

– Det viste seg nødvendig å henvise Barbro til Bodø. Det er nå fem-seks år siden og situasjonen er for så vidt litt annerledes nå, sier spesialpsykologen.

Det bygges nå opp mer kompetanse lokalt og pasienter med traume identifiseres på en annen måte enn før. Likevel tror ikke psykologen at en eventuell nedleggelse kommer på rett tidspunkt.

– Vi er fortsatt ikke der at vi kan gi et tilbud som kommer opp imot det de kan levere i Bodø, sier hun.

Uheldig tidspunkt

Barbro Edbakk

– Det er svært skremmende at de som kommer etter meg skal stå der uten tilbud, sier Barbro Edbakk til NRK.no.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

I framtida er det et mål at distriktspsykiatrien skal bli så bra som i Bodø, ifølge Storjord.

For Barbro Edbakk er dette et problem. Hun sier hun har erfart at behandlingen hun vil få i distriktet ikke holder mål, og trenger den helhetlige behandlingen hun mener Bodø kan gi. Som pasient er Barbro Edbakk også bekymret for dem som kommer etter henne.

– Det er svært skremmende at de skal stå der uten tilbud, sier hun til NRK.no.

Fra psykologens ståsted er det er uheldig at det blir lagt ned før kompetansen er tilført distriktene.

– Dette er en pasientgruppe vi har i dag, og mange lar seg behandle lokalt. Men så har du de som sliter litt mer.

– Hva vil den faglige anbefalinga din være?

– Det kommer nok til å ta litt lengre tid enn det vi har trengt. I forhold til min hverdag, min jobb og mitt møte med pasientene, så er det klart at jeg skulle gjerne hadde det tette og gode samarbeidet som vi har hatt med avdelinga i Bodø ei stund framover.

Storjord forteller at for dem som har komplekse traumer vil det ta tid å bygge opp kunnskapen.

– Tar det mer tid enn Helse Nord antyder?

– Ja, det vil jeg tro.