Hopp til innhold

Advarer mot svartebørsen: – Du risikerer en falsk billett

Festivalsesongen er forlengs i gang, men ikke alle har skaffet seg billetter til yndlingsfestivalene sine. Nå advarer Forbrukerombudet mot kjøp av konsert- og festivalbilletter på svartebørs.

Publikum under Sivert Høyem-konserten på Parkenfestivalen

Flere populære festivaler står for tur i tiden fremover, men ikke alle som ønsker å dra har billetter. Om du ikke har skaffet deg billett til din yndlingsfestival skal du være forsiktig om du faller for fristelsen til å kjøpe billett på svartebørsen. Her fra Sivert Høyem-konsert under Parkenfestivalen.

Foto: Henrik Dvergsdal

Flere populære festivaler står for tur i tiden fremover, men ikke alle som ønsker å dra har billetter. Om du ikke har skaffet deg billett til din yndlingsfestival skal du være forsiktig om du faller for fristelsen til å kjøpe billett på svartebørsen.

– Du risikerer å betale for noe du ikke får, eller for en billett som er falsk, sier Frode Elton Haug fra Forbrukerombudet.

Høye priser og ingen garantier

690.000 klikk etter billetter til årets Parkenfestival ble for hardt for serverne, og førte til at salgssiden lå nede den første timen av salget.

Serverproblemer for Parkenfestivalen

Denne beskjeden møtte de som prøvde å kjøpe billett ved årets Parken-slipp.

Foto: Skjermdump

De som ikke fikk skaffet seg billett kan falle for fristelsen til å kjøpe billetter på svartebørsen. Men turen på svartebørsen kan koste kjøperen dyrt. Parkenfestivalen i Bodø har flere år på rad opplevd at billetter har blitt solgt på svartebørs for en langt høyere pris enn pålydende.

Festivalsjef Gøran Åmodt i Parkenfestivalen

Festivalsjef Gøran Aamodt sier billettene som er falske nesten er identiske med ekte billetter.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Jeg anbefaler ingen å kjøpe eller selge billetter på svartebørsen. Der har du ingen garantier for at billetten du kjøper er ekte, sier festivalsjef Gøran Aamodt.

I tillegg til høye priser og lave garantier, er salget av billetten ulovlig. I svartebørsloven står det nemlig: «Det er forbudt å selge billetter til kultur- og idrettsarrangementer til en høyere pris enn den som er påført billetten fra arrangørens side»

– Tenk deg om

Et kjøp på svartebørsen kan i verste fall føre til både pengetap og ingen gyldig billett. Om fristelsen likevel blir for stor, anbefaler Forbrukerområdet folk å tenke nøye gjennom hvordan kjøpet skal foregå.

– Du risikerer å betale for noe du ikke får, eller for en billett som er falsk, og da bør man ta noen forholdsregler, sier juridisk direktør i Forbrukerombudet, Frode Elton Haug.

– Folk bør kun kjøpe billetter fra selgere man stoler ett hundre prosent på, sier juridisk direktør Frode Elton Haug hos Forbrukerombudet.

Og skulle man få tilbud om billetter er det viktig å følge rådet fra Forbrukerombudet.

– Betal ikke på forhånd, og unngå kontantkjøp, men overfør heller ikke direkte til bankkontoen til en person du ikke kjenner, sier Haug, som mener det kan være lurt å finne tryggere betalingsløsninger om man velger å kjøpe billetter svart.