– Miljøvernminister Erik Solheim (SV) må ta opp dette som et av punktene når han skal møte britiske myndigheter om Sellafield. Alt annet enn videre nedgang i Sellafield-utslippene er uakseptabelt. Solheim må få klare lovnader fra britene om at de vil overholde sine internasjonale forpliktelser om kutt i forurensningen, sier daglig leder Nils Bøhmer i Bellona.
Forurensing
Miljøvernministeren skulle etter planen møtt britiske myndigheter torsdag, men møtet er utsatt. Miljøverndepartementet opplyser at det arbeides med å finne en ny møtedato i løpet av våren.
Sellafield-anlegget representerer en trussel mot Norge både i form av løpende forurensing og faren for et ulykke. For en måned siden mottok Miljøverndepartementet en rapport om konsekvensene av en eksplosjon ved anlegget. Under gitte forutsetninger vil en slik ulykke påføre Norge sju ganger så store skader som ulykken i Tsjernobyl i 1986.
Britiske myndigheter har fått rapporten, og Solheim vil ta den opp når det blir et møte.
Økt aktivitet
Den nye rapporten om planlagt økt aktivitet ved anlegget er laget av den britiske miljøorganisasjonen CORE.
- Les også:
- Les også:
- Les også:
- Les også:
Her framgår det at anlegget i Sellafield de neste seks årene vil behandle mer og mer brukt atombrensel.
– Det er rimelig å anta at jo mer atombrensel som behandles, jo høyere vil utslippene bli. Bevisbyrden her ligger definitivt på Sellafield, sier Bøhmer.
Bellona har vært i kontakt med britiske Nuclear Decommissioning Authority (NDA) som eier anlegget i Sellafield.
I en e-post svarer NDA at tekniske forbedringer har redusert utslippene betydelig, og at de holdes godt innenfor det som er tillatt. Det heter også at de ønsker å sørge for at forpliktelsene i OSPAR-konvensjonen overholdes.
OSPAR-konvensjonen er en overenskomst mellom en rekke land om beskyttelse av Nordatlanteren. Landene har forpliktet seg til å kutte ned på radioaktiv forurensing av havet slik at konsentrasjonen av menneskeskapt radioaktivitet i 2020 skal være «nær null».
Løfter
KRITISK: Daglig leder Nils Bøhmer i Bellona ber miljøvernministeren presse britiske myndigheter.
Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRKBøhmer er skeptisk til om britene klarer å oppfylle dette løftet når en økt mengde radioaktivt avfall skal behandles.
– Utslippsreduksjonene som vi har sett de siste årene, har gitt grunn til optimisme på vegne av havmiljøet. Det vil være en voldsom skuffelse om britene igjen snur, sier Bøhmer som oppfordrer miljøvernminister Solheim til å kreve konkrete forsikringer om at britiske myndigheter vil oppfylle Ospar-konvensjonen.