Advarer mot nytt ekstremvær

Sterk vind og stormflo gjør at meteorologene sender ut melding om mulig ekstremvær natt til 2. juledag.

« Kongen» fikk problemer med «Berit» på vei inn til Bodø, været gjorde at den måtte snu og ikke kunn

Kong Harald slåss med stormen Berit på vi inn til Bodø i starten av desember.

Foto: Ken Ole Vian

Det er dessverre ikke puddersnø meterorologene varsler de nærmeste dagene.

– Det blir vått det som kommer ned over Nordland. Det ligger et kraftig lavtrykk sør i Norskehavet. Dette er på vei nordover, og vil gi mye vind, sier vakthavende meteorolog John Austrheim ved Vervarslinga for Nord-Norge.

I tillegg blir det mildt, mellom fire og ni grader. Også på indre strøk vil temperaturen stige.

Fredag formiddag varsles sørvestlig periodevis liten storm i Vesterålen.

Vinden holder stand i dagene som kommer. Sterkest vind er ventet natt til andre juledag i Møre og Romsdal, Trøndelag og deler av Nordland.

– Natt til lørdag og tidlig lørdag ettermiddag risiko for høy vannstand på strekningen Kabelvåg til Vardø, estimert til 50-70 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene. Mer info om tidevann finnes på vannstand.no

Øker overvåking

Meteorologisk institutt har økt sin overvåking av områdene langs kysten av Møre og Romsdal samt Trøndelag, med tanke på varsel om ekstrem vind. Samtidig økes overvåkningen av høy vannstand i Nordland.

Høy vannstand kan inntre allerede første juledag, midt på dagen.

Natt til mandag ventes sørvestlig sterk storm 30 m/s på kysten med kraftigere vindkast. Vinden dreier vestlig med kortvarig storm også innover land, minker utover mandag morgen og formiddag, først i sør, skriver met.no.

I forbindelse med at dette stormsenteret ventes inn i Norskehavet nordvest for Møre og Romsdal og Trøndelag natt til mandag, er det økt overvåking av mulige ekstreme værforhold. Stormsenteret beveger seg hurtig nordøstover og svekkes.

Mannsnavn på C

Forrige ekstremvær var Berit, som traff kysten fra Møre og oppover Nordlandskysten, den siste uka i november. Det neste uværet vil få et mannsnavn som begynner på C.