Hopp til innhold

– Vi verken kan eller vil binde noen

Statsminister og partileder Jens Stoltenberg advarer mot bundet avstemning om oljeleting utenfor Lofoten under helgens Ap-landsmøte.

Jens Stoltenberg

Partileder Jens Stoltenberg holdt onsdag pressefrokost i forkant av Arbeiderpartiets landsmøte.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Vern eller åpning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja blir en av de store og jevne dragkampene under Arbeiderpartiets landsmøte i Oslo denne helgen.

Ap-ledelsen vil åpne områdene, med advarer mot å tvinge motstandere til å stemme for, selv om fylket de representerer har sagt ja.

– Vi i partiledelsen verken kan eller vil binde noen. Tvert om vil jeg advare mot at fylkene binder alle sine delegater i alle saker. Da hadde det jo ikke vært noe poeng å avholde landsmøte, sier Stoltenberg.

Ulik praksis

Partisekretær Raymond Johansen sier at landsmøtet må reflektere det som skjer i fylkene, samtidig som han understreker at hver enkelt delegat er valgt inn for seg selv.

Gjennom partiets historie har det vært ulik praksis om å binde landsmøtedelegatene til fylkeslagenes vedtak, og partisekretæren sier at enkelte fylkeslag velger å gjøre dette i saker som er viktige for dem.

– Vårt landsmøte er et levende politisk verksted og derfor er det ikke bra hvis det blir for mange bindinger, men det skal ikke en partisekretær blande seg for mye bort i, sier Johansen.

Har allerede svingt pisken

Lisbeth Berg Hansen

Lisbeth Berg-Hansen vil i motsetning til Jens Stoltenberg binde delegatene foran landsmøtet.

Foto: Trond Vestre / NRK

Stoltenbergs advarsel kommer etter at flere fylkeslag allerede har svingt partipisken.

I Nordland, hvor spørsmålet om konsekvensutredning er helt sentralt, har samtlige delegater fått beskjed om at de må følge det positive årsmøtevedtaket i fylkeslaget.

– Nordlands delegater vil være bundet av årsmøtevedtaket i Nordland Arbeiderparti og må stemme for en konsekvensutredning, sier fylkesleder og fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen til NRK.no.

Det samme skjedde i Rogaland.

– Vi har tradisjon i Rogaland Ap for å slutte rekkene når vi taper en sak. I denne sammenhengen betyr det at også de som i utgangspunktet ikke ønsker å konsekvensutrede slutter lojalt opp om flertallets syn, sier fylkesleder og stortingsrepresentant Eirin Sund.

Ingen partipisk i vest

I Hordaland følger de derimot rådene fra statsministeren.

– Jeg har ikke tro på den måten å drive politikk på, sier fylkesleder Sveinung Valle i Hordaland Arbeiderparti til Bergens Tidende.

Heller ikke Ap i Sogn og Fjordane vil binde sine delegater foran landsmøtet.