Advarer mot å kutte i biblioteket

– På sikt kan det bli dyrt å endre planene for kulturhuset og nedprioritere bibliotek. Det spår kulturhussjefen i Lørenskog, etter at de selv hadde den samme debatten i fjor.

Kulturkvartalet i Bodø

Ola Beskow mener at bibliotek ofte er selve kjernen i kulturhusene.

Foto: DRDHarchitects

Kulturhussjef i Lørenskog, Ola Beskow, advarer Bodø kommune om å gjøre nedskjæringer på det planlagte kulturkvartalet.

Han husker at Lørenskog kommune de hadde den samme debatten da kulturhuset i der skulle bygges i fjor. Spørsmålet var da om kommunen hadde råd til fullt bibliotek i bygget, og nå undrer Bodø kommune seg over det samme spørsmålet.

– Kjernen i kulturhusene

Nedskjæringer på planene om bibliotek er en felle som Beskow advarer mot.

– Bibliotek er jo ofte kjernen i kulturhusene. Problemet med kulturhus som ikke har et bibliotek, er at det blir et dødt bygg store deler av døgnet, sier Beskow, og utdyper;

– Så setter man på telys på kvelden når det er forestilling, så kommer det masse folk. Men så forsvinner alle sammen etter tre timer.

Kostnadene skal drøftes

Onsdag skal nettopp kostnadene for det nye kulturhuset drøftes i formannskapet i Bodø kommune.

– Rapporten viser at det er områder ved kulturkvartalet vi kanskje må gjøre noe med, men dette ser ut til å være godt håndterbart. Vi skal få et kvalitetsbygg ut av dette, sier Bodøs ordfører Ole-Henrik Hjartøy.

– Kommer alle til å være enige i dette?

– Jeg tør ikke si hva formannskapet sier. Men sjansen for at de ønsker å gå videre med dette, den tror jeg er ganske stor, tror Hjartøy.

Ordfører i Bodø Ole Henrik Hjartøy

Ole Henrik Hjartøy tror det nye kulturhuset skal bli et kvalitetsbygg.

Foto: Henrik Dvergsdal / NRK

– Dyrt å endre

Uansett hva formannskapet bestemmer seg for på onsdag, advarer Beskow mot enkle løsninger. Slike mener han kan komme til å koste langt mer på sikt.

– Jeg tror at alle kommer til å angre på det om de sparer inn på prosjeketet i siste liten. Det koster veldig mye å endre planer, sier Beskow.