Advarer mot «flerjulsgjeld»

En av ti bruker kredittkort under julehandelen. Eksperter ber folk tenke seg om, for feiringa kan fort bli dyr med skyhøye renter.

Handler de siste julegavene

– Det er trist at mange bruker over evne i jula. Det må være et eller annet med forventninger som ikke er i samsvar med det man kan leve opp til, sier Anne Karin Fagervik.

Foto: Sara Bjelvin / NRK

– Heldigvis har jeg aldri brukt kredittkort for å betale jula. Jeg har et avslappet forhold til det hele og bruker ikke så mye, sier Anne Karin Fagervik.

Hun har bare noen få gaver igjen før julehandelen er overstått. På kjøpesenteret hagler det med tilbud. For de som egentlig ikke har midler til å kjøpe mer, finnes det råd. De kan riktignok bli dyre.

– Man ser jo gode lånetilbud, som kanskje ikke er så gode egentlig, overalt. Det er veldig lett å få tak i de pengene, men så skal kredittgjelden betales tilbake og da er det ikke så enkelt, sier Fagervik.

Stadig flere trenger hjelp til å få skikk på økonomien

Ann Mari Martinussen

– Det er altfor lett å skaffe seg kredittkort. Her er vi ikke noe glade i dem, og spesielt ikke de med så høye renter at folk får problemer med å betale tilbake, sier Ann Mari Martinussen, økonomisk rådgiver hos NAV i Bodø.

Foto: Sara Bjelvin / NRK

Ifølge en undersøkelse utført av Respons Analyse for Sparebank 1 drar en av ti nordmenn kredittkortet når de handler til jul.

Så kommer januar, og i samme undersøkelse kommer det frem at 25 prosent av kredittkortbrukerne ikke greier å betale hele regningen ved forfall.

Hos NAV i Bodø jobber tre økonomiske rådgivere med å hjelpe folk som har havnet i økonomisk uføre. De har nok å gjøre.

– Ja, det er mye. Vi har hatt en økning i antall henvendelser de siste fire-fem årene. Det er trist, for det sier mye om hva som skjer i samfunnet med økt kreditt- og inkassogjeld. Det felles mange tårer på våre kontorer, sier Ann Mari Martinussen.

I slutten av juni 2015 hadde inkassoforetakene 4,3 millioner saker på sine bord. Disse utgjør nordmenns samlede inkassogjeld som ligger på over 70 milliarder kroner, ifølge Finanstilsynet.

Økonomiske rådgivere i NAV Bodø

De tre økonomiske rådgiverne hos NAV i Bodø, Stig Arne Dørum, Ann Mari Martinussen og Rolf Inge Skille. – Alle som vil ha hjelp kan ringe NAV, sier Skille.

Foto: Sara Bjelvin / NRK

Advarer mot «flerjulsgjeld»

Når juletreet er ute av stua og siste ribberest oppspist begynner gjerne telefonene å ringe noe hyppigere hos NAV. På nyåret er det flere som kontakter de økonomiske rådgiverne der.

– Men mange henvender seg til oss på grunn av gjeld som ikke bare skyldes jula som nettopp var. Det kan ha hopet seg opp siden forrige jul, sier Martinussen.

Den samme tendensen ser banksjef i Sparebank 1 Nord-Norge, Terje Edelsteen Moen. Kredittkort med høye renter på 20-25 prosent kan føre til at jula blir et langvarig økonomisk problem.

– Hvis du lar julehandelen ta overhånd kan du i verste fall pådra deg såkalt flerjulsgjeld, og det er jo slettes ikke ønskelig. Hvis du vet at du egentlig ikke har råd til den julegaven så ikke kjøp den. Det blir fort en veldig dyr julegave, sier han.

– En lettelse å få hjelp

– Mange venter altfor lenge med å søke hjelp, sier Martinussen i NAV.

Hennes beste råd er å ta tak i problemene raskt.

– Folk er ofte veldig nedbrutte når de kommer til oss, men utrolig letta når de går herfra, supplerer kollega Rolf Inge Skille.