NRK Meny
Normal

Advarer fiskebedriftene

Fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) ber fiskebedriftene skjerpe renholdet.

HELGA PEDERSEN

- Bildene NRK viste i Lørdagsrevyen er ikke det vi ønsker å se, sier fiskeriminister Helga Pedersen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

 - Bildene NRK viste i Lørdagsrevyen er ikke det vi ønsker å se. Mitt generelle inntrykk er at næringa tar hygienekravene på alvor. Men dette viser at Mattilsynet må være offensiv mot fiskeribedriftene, sier fiskeriminister Helga Pedersen til NRK.

Regelverk ok

Regelverket bedriftene forholder seg til er gode nok, ifølge fiskeriministeren.

- Det er ikke regeleverket det er noe galt med. Ansvaret for hygiene ligger hos bedriften, og de skal ha et kontrollsystem som sørger for at det finnes gode rutiner i forhold til renhold, prøvetaking og kvalitetssikring av produksjonen. Så er det Mattilsynet som skal føre tilsyn med bedriftene, og her setter vi inn en offensiv utover våren. Jeg håper fokuset man nå har på kvalitet i fiskerinæringen skal bidra til at bedriftene skjerper seg, sier fiskeriministeren. Hun tror ikke tilliten til norsk fisk er svekket etter avsløringene.

- Men viktig at bedriftene tar dette på alvor, sier Helga Pedersen.

Møte i dag

Mattilsynet i Nord-Norge skal nå klokka 12 møte ledelsen i Aker Seafoods - i forbindelse med kritikken mot fiskeanlegget i Melbu.

I helga fortalte NRK at Mattilsynet mener fiskegiganten ikke oppfyller kravene til hygiene og renhold ved Melbu-anlegget.

Aker Seafoods leverer fiskemat til alle de store matvarekjedene i landet.

Mye slurv

Det slurves når det produseres fisk ved enkelte fiskeribedrifter her i landet. Enten forstår man seg ikke på mathygiene, eller så prioriteres det ikke under hektiske produksjonsperioder.

Aker Seafoods er ikke den eneste bedriften som sliter.

Rett før jul ble Træna-bedriften Modolv Sjøset Pelagic truet med tre måneders produksjonsstopp, om de ikke skjerper renholdet sitt.

 

Russerne

Samtidig varsler russiske veterinærmyndigheter at de heller ikke er fornøyde etter de siste inspeksjonene ved norske sildeanlegg.