NRK Meny
Normal

UP-sjefen: – Pakk varme klær og sovepose i bilen

Sprengkulda fortsetter og mot helga kryper gradestokken ned til minus 30 flere steder. Da kan det være lurt å følge Utrykningspolitiets råd hvis du skal ut på langtur med bil.

Fjellovergangen på Saltfjellet i Nordland

Vinteren har for alvor meldt sin ankomst, og på Saltfjellet ventes det fredag bitende kulde.

Foto: Statens vegvesen

De siste dagene har det vært iskaldt i hele landet. Og nå blir det enda kjøligere i indre og høyereliggende strøk i sør og i Nord-Norge, ifølge Meteorologisk institutt.

Fredag formiddag er det meldt 34 minusgrader på Saltfjellet i Nordland, og i dag minus 26 grader over Bjørnfjell i Narvik, med hele 42 effektive kuldegrader.

UP-sjef Knut Danielsen i Nordland

UP-sjef i Nordland, Knut Danielsen.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Sjefen for Utrykningspolitiet i Nordland oppfordrer derfor folk som skal kjøre over fjelloverganger, og på lengre turer, om å være godt forberedt.

– Det er lurt å pakke med seg varme klær og kanskje en sovepose for å trekke over seg. Er du et stykke utenfor byen kan det ta lang tid før du får hjelp, sier Knut Danielsen til NRK.

Han minner om at selv om kjøreforholdene er fine, kan det oppstå problemer på veien.

– Du kan for eksempel kollidere med elg eller rein, havne utfor veien eller få motorstopp. Det er litt mer ubehagelig å vente på hjelp i 26 minus, enn i 26 plussgrader.

Kald luft fra øst

Ifølge statsmeteorolog Sevim Müller er årsaken til kulda som brer seg over Norge denne uka kald luft som presser på fra øst.

– Det blir kaldere over hele landet frem mot helga. Men folk i nord får størst fall i temperaturen, og vil merke kulda godt, sier Müller.

– Havet er fortsatt varmt og det vil minke kulden noe langs kysten. Varmest blir det på kysten av Trøndelag, som får temperaturer nærmere null grader.

Temperaturer fra YR.no

Kartet viser temperaturene under 0 grader.

Foto: YR.no

Sesongrekord i Sverige

Nikkaluokta i Gällivare kommune i Nord-Sverige er kjent som et sted det blir veldig kaldt. Denne uka ble det målt minus 37,3 grader i bygda, som var vintersesongens laveste i Sverige så langt, skriver Norrbottens Kurinen.

Ifølge avisa har det vært under minus 30 grader i flere deler av Norrbotten-regionen, for eksempel i Pajala der laveste temperatur var 36,4 minusgrader.

Kjøligst i Finnmark

Finnmarksvidda, Troms og indre strøk av Nordland kan vente seg de laveste temperaturene de neste dagene.

– Det ser ut til at det blir kaldest i Kautokeino, der går temperaturen ned mot minus 38 grader natt til fredag. I Nordland blir det kaldest på Saltfjellet, sier statsmeteorolog Sevim Müller.

– Oslo går det ned mot minus 15 grader, og Bergen holder seg på rundt 7 minusgrader.

Laveste temperatur som er målt i Norge siden 1990 er minus 51,2 i Karasjok 28. januar 1999.

  • Del gjerne dine bilder fra kulda med emneknagg #yrbilder og #nrknordland, slik som Lars Olsen har gjort.
Laster Instagram-innhold