Med Miles Davis i krattet

«Miles Davis lusker i krattet», skriver Dagbladets anmelder om den nye platen til Adjágas - og triller terningen til fem.

Adjagas på Storåsfestivalen 2009

Adjágas imponerer på sin andre plate, mener Dagbaldets anmelder.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Den første plata med navnet Adjágas i 2005 ble særdeles godt mottatt, og brakte gruppa blant annet til monsterfestivalen Glastonbury.

Nå er endelig oppfølgeren, med tittelen «Manú Rávdnji», klar. Og reaksjonene lot ikke vente på seg.

«Formfullendt, eksportklar musikkmagi», jubler Dagbaldets anmelder Sven Ove Bakke.

Her kan du lese hele anmeldelsen:


«Formfullendt, eksportklar musikkmagi»

«Samspillet mellom joiken og den kvernende, dypt rumlende bluesgitaren er sitrende elektrisk, andre steder maner de fram et stedsnøytralt, fortvilet gotisk mørke, der banjotonene hogger med voldsom kraft. Miles Davis' «Sketches of Spain» lusker plutselig i krattet, for å bli avløst av tandre stemninger, hintende til tidsriktig indiefolk og Mazzy Stars klangverden», skriver Bakke videre.

Knyttneveslag

Adjagas på Storåsfestivalen 2009

Sara Marielle Gaup

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Da gruppa Adjágas med joikerne Lawra Somby og Sara Marielle Gaup i spissen, utga sin første plate i 2005, kom den som et knyttneveslag ut av det samiske musikkmiljøet. Både anmeldere og tilhørere hadde funnet nye favoritter. Etter det har det blitt mye reising og konserter. Derfor er det knyttet store forventninger til deres andre plate,

Månestrøm

«Mánu Rávdnji» er altså tittelen på på det nye albumet. Det betyr «månestrøm», og Lawra Somby sier det handler om å la seg rive med på leken og livet.

Gruppenavnet Adjágas betyr tilstanden mellom våkenhet og søvn, så forklaring av tekstene gir også mer innblikk i rikdommen i det samiske språket.

«Leaikás Seahkat» vil Lawra Somby oversette med «sekker fulle av spøker». Låten handler om to store egoer, og hvordan man skal løse flokene mellom dem. Og løsninga er humor!

Adjagas på Storåsfestivalen 2009

Gruppa Adjágas med joikerne Lawra Somby og Sara Marielle Gaup på Storåsfestivalen.

Foto: Erlend Lånke Solbu

Nytt band

Trommeslageren Aleksander Kostopolous fra Bodø er helt ny i Adjágas. Han begynte etter at den siste plata ble spilt inn. Men han er full av lovord om gruppa:

- Flere av musikerne i bandet er fra musikkmiljøet jeg har hengt med i Tromsø.

Han sier det er veldig givende å være med i gruppa.

- Det er jo absolutt et band hvor låtene og alt betyr mye, og det er mye følelser rundt musikken.

Foruten de to vokalistene er hele bandet skiftet ut siden den første cd-utgivelsen. Den nye plata har en røffere nerve enn den første, sier produsenten for plata, Andreas Mjøs.

HØR: Musikk under polarhimmelen med Adjágas

Lenke til Musikk under Polarhimmelen som podkast

Alt om: Musikk under polarhimmelen