Normal

"Western" heves til helga

Dersom været holder seg skal Seløy Undervannsservice gå i gang med hevingen av fiskebåten fredag.

Western

HEVES TIL HELGA: Seløy Undervannsservice har fått oppdraget med å heve vraket av 'Western' som gikk ned på uforklarlig vis 6. februar 1981.

Det er 27 år siden fiskebåten "Western" fra Myken forliste på tur hjem fra Lovund på Helgelandskysten. Tilbake satt et øysamfunn i sjokk og vantro over å ha mistet sju menn, og undret på hvorfor fiskebåten gikk rundt og sank. Nå i 2008 er mysteriet om hva som skjedde fremdeles like stort.

Ventet på godt vær

Planleggingen av den mye omtalte hevingen har tatt lang tid. I tillegg har man måttet vente på godt og stabilt vær over en lengre periode før hevingsarbeidet kan starte.

Restene etter "Western", skal ligge nokså spredt på havbunnen. Men bergingsselskapet har god tro på at de fleste vrakdelene kan berges opp. Det er særlig motoren og trålbakken som i beste fall kan være med på å løse mysteriet om "Western".

- Dette er et risikoprosjekt som vi håper vil lykkes, sier fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap).

Han skal være med ut på havet for å følge hevingen av "Western". Det samme skal Georg Blichfeldt, som representerer de etterlatte.

Spleiselag

Fylkesrådet i Nordland vedtok i september i fjor, i forståelse med de etterlatte, å heve restene av "Western".

Alle de gjenværende vrakrestene skal heves. Hevingen er et spleiselag mellom fylkeskommunen, Sveins Minnefond på Bolga og Nordland fylkes fiskarlag.

Håpet er at hevingen av vrakdelene skal gi svar på om mystiske hull i skroget skyldes prosjektiler eller om de har en naturlig forklaring.

Politiet skal bistå

Politiet skal ivareta sikkerheten til de bergede vrakdelene inntil de er forsvarlig innelåst.

Arkivfoto: Western

27 ÅR SIDEN: Alle de syv ombord mistet livet da 'Western' forliste i 1981.

Foto: Arkivfoto: Western / NRK

Mytene og spekulasjonene rundt det gåtefulle forliset er mange, og i flere miljøer er det nå reell frykt for at ukjente aktører har noe og skjule, og som derfor har interesse av å sabotere bergingsaksjonen eller forspille bevisene som blir tatt opp.

Venter på svar

I rapporten til den første kommisjonen het det at "Western" hadde kantret i høye bølger på grunn av dårlig stabilitet.

De etterlatte etter skipper og mannskap har i alle år ment at konklusjonen var feil, og etter en lang kamp fikk de endelig gjennomslag for ny gransking.

Den nye kommisjonen, ledet av Britt Ankil, skulle ha levert sin rapport allerede, men har funnet ut at hun vil vente på hevingen. Og det til tross for at kommisjonen tidligere har sagt at heving ikke er nødvendig.

Justisdepartementet har utsatt Undersøkelseskommisjonen ettter Westerns forlis' frist til å avlevere rapporten sin til 2. juni 2008.

På 1980-tallet, ble det gjort flere forsøk på å heve vraket av fiskebåten, uten å lykkes. I fjor ble vrakdelene lokalisert, og nå skal altså Seløy undervannsservice forsøke å få dem opp.