Skulpturen er en del av Stamsund

Et kunstverk fra ei folkeavstemning i Stamsund i Lofoten har blitt så populær at det blir dyrket og ivaretatt av innbyggerne.

 

Innbyggerne slår ring om Turisten
Foto: JOHN INGE JOHANSEN

Turisten heter han, og skulpturen står med utsikt over Vestfjorden i Lofoten. De færreste synes at den er spesielt fin, men den HAR fått en spesiell plass i lokalbefolkningens hjerter - den er nærmeste nabo til ordfører Guri Ingebrigtsen.

-Jeg har sett både blomsterkvaster og jeg har sett at den har vært påkledd om vinteren, så den har nok en slags kultstatus for noen, sier hun.

Og folk bruker kunstverket aktivt i dagliglivet:

-Som du ser er den jo litt skrukkete og noen har foreslått at man skulle sette den inn med rynkekrem. Det sier Preben Geir Faye-Schjøll som er innflyttet stamsundværing

Kunstverket er blitt et samtaleemne og en viktig del av hverdagen.

-Den er en skulptur som generer opp mange spørsmål. Personlig ville jeg ikke hatt den på peishylla, men jeg liker den der den står sier Faye-Schjøll.

Kunstnerne i Baktruppen som startet det hele er fornøyd med at Turisten nå lever sitt eget, aktive liv.

-Det er fantastisk - det må jo være enhver kunstners drøm skulle jeg tro, at ihvertfall så lenge den liker det livet den lever.

Egentlig hadde vi bestemt oss for at den skulle på havet uansett fordi vi synes det ville blitt så fint forteller Trine Salch

som er en av kunstnerne i Baktruppen.

Men det ønsket ikke Stamsundfolket og lenket seg fast. Ordføreren er overbevist om årsaken til at Turisten er så populær:

-

Innbyggerne lenker seg fast
Foto: Anki Gerhardsen / Lofotposten

Det er jo en folkevalgt skulptur, og ettersom jeg forstår skulle den ned på havets dyp. Men det ville ikke de som var med på avstemningen.

Populær, javisst: Etter at vi var hos ordføreren hadde noen bygget en steinvarde ved turistens fot.