«Tjorven» tok doktorgrad i Bodø

Du husker henne kanskje som en liten jente på Saltkråkan? Nå har «Tjorven» blitt voksen og tatt doktorgrad i Bodø.

Maria Johansson som Tjorven

LIGNER: Maria Johansson er blitt noen år eldre, men man kan fortsatt se litt av «Tjorven» i henne.

Foto: SVT/Hinke Tovle

Eller for å være helt korrekt: «Tjorven» har ikke tatt doktorgrad, det er det Maria Johansson (56) som har gjort.

Men hun er mest kjent som nettopp «Tjorven» fra tv-serien «Vi på Saltkråka» som ble sendt på NRK for første gang i 1964, og ble en tidløs suksess som har fulgt generasjoner av oppvoksende nordmenn.

– Jeg tror at jeg er blitt en slags nasjonalinstitusjon i Sverige, sier Johansson til Avisa Nordland.

– Hvordan blir man skuespiller

1. juni disputerte Johansson ved Universitetet i Nordland med avhandlingen «Skådespelarens praktiska kunnskap».

Med grunnlag i egen erfaring fra skuespill undersøker Maria Johansson, med hjelp fra en referansegruppe bestående av erfarne skuespillere, hvordan skuespillerens kompetanse omsettes i praktisk handling.

– Hvordan blir man egentlig skuespiller? Hva er skuespillerens metode? Er våre personlige erfaringer nok? Jeg har forsøkt å sette profesjonen inn i en praktisk-filosofisk sammenheng. Å arbeide med doktorgraden har vært en lang akademisk reise fra intuisjon til refleksjon, sier 56-åringen til avisa.

– En takk til «Tjorven»?

Men Johansson er også kjent for andre ting enn Saltkråkan. Før hun la skuespillerkarrieren på hylla, spilte hun blant annet i den populære svenske TV-serien «Skjærgårdsdoktoren».

Men vi husker henne uansett best fra svensk sommer på 60-tallet.

– Er doktorgraden en takk til Tjorven?

– Nei, doktoravhandlingen min er en takk til det fantastiske, morsomme og tunge skuespilleryrket. Og Tjorven; hun er ei kjær, lita jente som vil leve i meg til jeg dør, sier hun til an.no.

Maria Johansson på uin

Foran f.v: Maria Johansson, professor Ingela Josefsson (hovedveileder). Bak f.v: professor Tore Nordenstam (andra opponent), professor Svein Haugsgjerd (ledare av bedømmelseskomiteen), professor Merete Mazzarella, (første opponent) og rektor Pål Pedersen ved Universitetet i Nordland.

Foto: Per Jarl Elle, UiN