«Thunder» kom levende fra bjørneangrepet

Mens eierne lå og sov kjempet hesten «Thunder» for livet mot en sulten brunbjørn. Heldigvis kom han seirende ut av duellen.

Hesten Thunder ble angrepet av bjørn

BLE ANGREPET: Hesten «Thunder» hadde stygge sår i halsen etter bjørneangrepet. – Det er klart det er skremmende når bjørnen kommer så nær huset, men vi er jo glad for at «Thunder» overlevde dette, sier eierne.

Foto: Privat

Det dramatiske angrepet skjedde ved gården til Kim Andre Schei og samboeren i Susendal i Hattfjelldal i Nordland, skriver Helgeland Arbeiderblad.

At noe hadde skjedd med varmblodshesten «Thunder» merket samboerparet onsdag morgen.

– «Thunder» var unormalt kontaktsøkende. Da samboeren min gikk i møte med ham, så hun et stort sår på halsen, som gikk helt inn til beinet, forteller Schei til NRK.no.

I tillegg hadde hesten flere kloremerker på halsen og et sår i panna. Det var tydelig at noe hadde vært på ferde.

99 prosent sikker

Hesten Thunder ble angrepet av bjørn

Etter besøk av veterinær fikk «Thunder» sydd igjen sårene etter bjørneangrepet.

Foto: Privat

Samboerparet gjorde sine egne tanker om bjørneangrep, og det fikk de etter hvert bekreftet.

– Jeg forstår ikke hva annet det kunne være. Jeg er 99 prosent sikker på at disse skadene kommer fra en bjørn. Det samme sier Statens Naturoppsyn, så vi er så sikre som vi kan være uten å faktisk å ha sett angrepet, sier veterinær Knut Waaler som har undersøkt hesten.

– Bredden på sporene fra klørne kan ikke komme fra noe annet rovdyr. Og jeg skjønner heller ikke hvordan hesten skal ha fått sånne skader i møte med vegetasjon, fortsetter veterinæren.

Tre bjørner i området

Også området hvor angrepet fant sted styrker mistanken mot bjørnen.

– I dette området har det beviselig vært flere bjørn i sommer. Og nå som sauene er nede fra beitet og bjørnen snart skal i hi, er den ofte panisk etter mat, sier Waaler som ikke er overrasket over angrepet.

– Jeg har egentlig gått og ventet på at storfe i område skulle få seg en smell av bjørnen, men nå ble det hesten som fikk smellen.

Hesteeier Schei bekrefter at det befinner seg mye bjørn i Hattfjelldal, som grenser til Sverige.

– Det har pågått jakt på bjørn i hele sommer. Jegere og kjentfolk har sagt at det har vært minst tre bjørner som har ferdes i distriktet.

– Et hestespark er smertefullt

Men heldigvis ser det ut til at «Thunder» klarer seg bra etter angrepet. Schei har sin egen teori om hvordan hesten hans kom seg unna.

– Blir man truffet av et hestespark er det veldig smertefullt. Jeg antar at «Thunder» har fått inn en innertier, og at bjørnen ga seg ganske fort.

Og med ro og hvile, blir hesten etter all sannsynlighet den samme, tror veterinæren.

– Hesten har vært veldig heldig. Hvis den ikke har slagskader vi ikke har sett, så tror jeg dette skal gå bra.

I dag har «Thunder» fått ekstra omsorg.

– Etter forholdene går det bra, men han virker redusert og er unormalt rolig. Han bærer preg av at han har vært utsatt for noe dramatisk, sier Schei.