«Taper» seks millioner i året på elbilene

I Bodø sentrum kan elbiler parkere gratis hele dagen. Det irriterer handelsstaden og koster kommunen flere millioner kroner i året.

Terje Strand, i parkeringsetaten i Bodø.

Parkeringsetaten i Bodø har regnet på hva de kunne fått av inntekter dersom alle elbilene som står parkert gratis på de kommunale pakeringsplassene, hadde betalt. – Dersom disse bileierne hadde betalt, ville det utgjort 500.000 kroner i måneden i ekstra inntekter til kommunen. Vi snakker her om mange millioner kroner i året, opplyser Terje Strand i parkeringsetaten i Bodø.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Mange byer har maksgrense på parkering i sentrum. Men på de kommunale plassene i Bodø er det foreløpig fritt fram å stå hele dagen. Og gratis for elbiler.

Ifølge parkeringsenheten i Bodø fører det til at halvparten av alle parkerte elbiler i sentrum står på samme plass hele dagen. Elbileier Johan Arnesen forstår hvordan dette kan være problematisk.

Elbileier Johan Arnesen i Bodø

Elbileier Johan Arnesen i Bodø.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

– Nå kaster jeg kanskje stein i glasshus, men jeg ser jo problemet med at byen fylles opp av folk som jobber i åtte timer. Det tar opp plassene til de som skal gjøre ærend.

Klagene strømmer på

Parkeringsetaten får stadig klager fra butikkeiere og kunder som har sett seg lei på elbilinvasjonen i sentrum.

– Elbileierne har altfor mange særfordeler. Det burde vært likt for alle, sier butikkunde Arne Lyngmo.

Butikkunde Arne Lyngmo i Bodø

Butikkunde Arne Lyngmo i Bodø mener elbilene har for mange fordeler.

Foto: NRK

Lyngmo har vært på handletur og måtte lete lenge etter parkeringsplass i en av Bodøs travleste handlegater.

– Dersom det er butikkansatte som parkerer gratis på plassene som er ment for kundene, er det ikke greit, mener han.

– Et problem for handelsstanden

Ved Sportshuset Sentrum i Sjøgata Bodø står elbilene tett i tett. Når Kikki Gundersen Gaare kommer på jobb om morgenen er de fleste plassene i Sjøgata fylt opp av elbiler.

Kikki Gundersen Gaare

Kikki Gundersen Gaare forteller at kundene sliter med å finne parkeringsplass.

Foto: NRK

– For næringslivet i Bodø sentrum er det et problem at alle parkeringsplassene som ligger nærmest butikkene er fylt opp av elbiler mellom 08 og 16 hver dag. Kundene våre klager på manglende parkering, sier Gaare.

«Taper» 500.000 i måneden

Parkeringsetaten har regnet på hva de kunne fått av inntekter dersom alle elbilene som står parkert gratis på de kommunale pakeringsplassene, hadde betalt.

– Dersom disse bileierne hadde betalt, ville det utgjort 500.000 kroner i måneden i ekstra inntekter til kommunen. Vi snakker her om mange millioner kroner i året, opplyser Terje Strand i parkeringsetaten i Bodø.

Utgjør 3,5 prosent av bilparken

Ved årsskiftet var det registrert 24.120 personbiler i Bodø, av disse var det 842 elbiler, det vil si 3,5 prosent, ifølge Statens vegvesen. På landsbasis utgjør elbilene 2,6 prosent av bilparken, ifølge SSB.

– Dette er et politisk vedtak. Fra 1.1 2017 blir det uansett avgiftsparkering også for elbiler, dersom ikke politikerne i Bodø gjør et unntak. Da vil vi være kvitt problemet, sier Terje Strand.

Og det kan se ut som han får rett. Avisa Nordland skriver i dag at rådmann Rolf Kåre Jensen vil be kommunestyret om å fjerne ordningen med gratisparkering for elbiler.

– Det er ønskelig å sikre sirkulasjon slik at parkeringsplassene er tilgjengelig for service, handelsstanden og legetjenester, skriver rådmannen.