Hopp til innhold

«Rabothytta» vekker oppsikt i utlandet

Når et verdenskjent arkitektfirma drar på Europa-turné med sine prosjekter, er det med en turisthytte fra Nordland som midtpunkt.

Jarmund/Vignæs AS

Arkitektfirmaet «Jarmund/Vignæs AS» står bak 'Rabothytta', og har nå utstilling i Paris. Her ser vi de tre partnerne i selskapet (f.v.): Einar Jarmund, Alessandra Kosberg og Håkon Vigsnæs.

Foto: JARMUND / VIGSNÆS AS ARKITEKTER MNAL

«Rabothytta», som er en turisthytte fra Hemnes i Nordland, har fått en sentral plass i utstillinga når det prisbelønnede arkitektfirmaet «Jarmund/Vigsnæs AS» i disse dager viser fram sine arbeider på arkitekturgalleriet «La Galerie d’Architecture i Mararis» sentralt i Paris.

– Den står i et fantastisk landskap og har en utrolig utsikt. Det begeistrer franskmennene, sier Alessandra Kosberg, som er partner og prosjektansvarlig i Jarmund/Vigsnæs AS.

Utstillingen viser et webkamera fra breen på Vestisen med Rabothytta i fokus, og oppdateres hvert andre minutt.

Kosberg forteller at galleriet i Paris uttrykker at pariserne er spesielt begeistret for Rabothytta og at de elsker tanken om frisk luft og unike naturopplevelser.

– Franskmennene er begeistret for den nordnorske fjellheimen og det eksotiske landskapet som hytta omgis av, sier hun.

(artikkelen fortsetter under galleriet)

Oppkalt etter en franskmann

Prosjektet er oppkalt etter den franske glasiologen, tindebestigeren og geografen Charles Rabot som blant annet utforsket fjellområdene i Nordland. Rabothytta har derfor en naturlig, nær tilknytning til Frankrike, forteller Kosberg.

Utstillingen skal i neste uke flyttes videre til Brüssel i Belgia, deretter Haarlem i Nederland og Skottland – blant annet.

– Jeg har ikke helt oversikt per nå, men det er en aldri så liten Europa-turné, sier Kosberg.

Prislapp på ni millioner

«Rabot Turisthytte», som prosjektet egentlig heter, er en selvbetjeningshytte nær Okstindene og Vestisen i Nordland. Hytta befinner seg 1200 meter over havet, og er initiert av Hemnes Turistforening. I massivet ligger blant annet Oksskolten, som med sine 1916 meter over havet er det høyeste fjellet i Nord-Norge.

Hytta er designet for å tåle vindpåkjenning opp til orkan styrke, og har en prislapp på over ni millioner kroner, ifølge Rana Blad.

I fjor sommer hadde vi over 2500 besøkende på byggeplassen. Det tyder på at flere retter blikket mot fjellene og de tilbudene som vi har i Nord-Norge.

Svein Arne Brygfjeld / Hemnes Turistforening

En av ildsjelene bak prosjektet er Svein Arne Brygfjeld, leder for Hemnes Turistforening. Han tror utenlandsk interesse er et viktig steg i foreningens målsetting om å formidle nordnorsk natur.

– Når vi gikk i gang med dette bestemte vi oss for at dette skulle bli noe spesielt. Vi ønsket en arkitektur som ble lagt merke til. Derfor inngikk også et samarbeid med et såpass profilert arkitekturfirma, sier han.

– For oss er det derfor veldig artig og en bekreftelse på at vi har fått til akkurat det når folk i for eksempel Paris fatter interesse for prosjektet.

Brygfjeld mener hytta vil bli viktig i arbeidet med å profilere det aktive friluftslivet.

– I fjor sommer hadde vi over 2500 besøkende på byggeplassen. Det tyder på at flere retter blikket mot fjellene og de tilbudene som vi har i Nord-Norge.

Krevende prosess

Hytta er kun tilgjengelig til fots eller på ski, og Brygjeld legger ikke skjul på at prosessen har vært krevende siden de for alvor kom i gang for seks-sju år siden.

– Både ut ifra beliggenhet, men også konstruksjon og måten hytta bygges på.

– Når skal hytta være ferdig?

– Helga 16. august, hvis alt går etter planen, avslutter Brygfjeld.

«Rabothytta» i Hemnes kommune.

RABOTHYTTA: Se en av NRKs tidligere saker om Rabothytta i Hemnes kommune her.