Næringsministeren: – Viktig for Nord-Norge med ny storflyplass på Helgeland

Næringsminister Monica Mæland (H) lover at regjeringen vil få fortgang i planene for Polarsirkelen lufthavn i Rana.

Næringsminister Monica Mæland under Nord i Sør-konferansen i Oslo

Næringsminister Monica Mæland under Nord i Sør-konferansen i Oslo torsdag.

Foto: NHO Reiseliv Nord-Norge

– Ny flyplass i Rana har prioritet hos regjeringa. Det er viktig for Nord-Norge, næringsliv og reiseliv. Vi har forpliktet oss til å gi denne saken fremdrift, og det vil vi gjøre, sier Mæland til NRK.no.

Over 200 reiselivsaktører deltok torsdag på konferansen Nord i Sør, som er en møteplass hvor landsdelens framtid blir debattert. Det var her næringsministeren kom med utspillet.

Håper første fly lander i 2017

Henrik Johansen

Daglig leder ved Polarsirkelen Lufthavnutvikling, Henrik Johansen.

Foto: Øystein Nygård / NRK

I forrige nasjonale transportplan ble det ikke bevilget en eneste krone til den foreslåtte flyplassen på Hauan i Rana. Henrik Johansen, daglig leder ved Polarsirkelen Lufthavnutvikling, mener dagens utspill viser at samarbeidet på tvers av næringsliv og åtte kommuner gir uttelling.

– Det er veldig gledelig. Ikke minst med tanke på at både Høyre og Frp lovet en snarlig realisering og prioritering av Polarsirkelen lufthavn.

Nå håper Johansen at de får penger i 2015 og at første fly kan lande allerede i 2017.

– Her har regjeringen tenkt å vise handlekraft og forhåpentligvis holde løftene sine. Det er gode signaler, sier Johansen.

Tomas Norvoll

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Jeg skal ikke tidfeste arbeidet, men bekrefter at vi har lovet fremdrift, og det vil vi holde. Vi har en utålmodighet i oss for å innfri de lovnadene vi har gitt, sier næringsministeren.

Fylkesrådslederen overrasket

Fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll (Ap), mener dette var et uventet utspill.

– Det er overraskende at næringsministeren var så tydelig på et prosjekt. Vi følger med på hvordan dette blir fulgt opp fremover, men det er bra at regjeringa er positiv til prosjektet og vi er glad for all ny infrastruktur.

I 2011 stemte et klart flertall i Fylkestinget i Nordland for forslaget om en ny storflyplass på Hauan på i Rana kommune.

– Dette er klare signaler og passer godt med våre prioriteringer. Det er veldig fint hvis det kommer på plass finansiering til utbygging, sier fylkesrådslederen.

Forutsetningen for at det skal bygges ny storflyplass på Hauan i Rana er at Mosjøen lufthavn, Kjærstad legges ned. I Vefsn kommune har de kjemper med nebb og klør for at det ikke skal skje.