Hopp til innhold

«Lenkegjeng» foran seismikkskip?

Enkelte tillitsvalge i Norges Fiskarlag sier at enkelte fiskere kommer til å legge sine båter foran seismikkskipene utenfor Lofoten og Vesterålen i sommer.

Demonstrasjoner mot seismikk

DEMONSTRERTE: I fjor viste fiskere i Lofoten og Vesterålen sin frustrasjon mot seismikk.

Foto: Jens Kyed / NRK

«»

Kommentatorbanner Knut Eirik Olsen
Foto: NRK

Oljedirektoratet er usikker på om de får gjennomført sine planlagte undersøkelser fordi fiskerne ikke vil ta i mot pengene som er forslått gitt dem for å ligge i land under seismikkskytingen.

LES OGSÅ: Det spøker for seismikk-skytinga

Hva betyr et stortingsvedtak?


Nå snakkes det om aksjoner ute på seismikkfeltene.

Dersom en slik sitasjon oppstår, der fiskebåter hindrer seismikkundersøkelsene, vil ikke seismikkskipene kunne gjøre sine planlagte og stortingsvedtatte undersøkelser, særlig fordi 3D-seismikken er så komplisert at de store båtene får problema med å svinge unna fiskebåtene.

Sivil ulydighet


Om fiskerne setter i gang denne typen sivil ulydighet mot et stortingsvedtak, så har debatten om oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen gått inn i en ny og mer alvorlig fase.

Offisielt har ingen ennå sagt at de vil stanse seismikkaktiviteten, men her er det mange aktører som er villige til å gå langt for å stoppe oljeletingen.
Oljedirektoratet og politikerne frykter for hva som vil skje, selv om fiskeri- og kystminister Helga Pedersen tror det vil roe seg, og at konfliktnivået blir lavere enn i fjor sommer.

Samtidig er ordbruken fra fiskerhold, og mellom enkelte fiskere og deres tillitsvalgte, er så tøff at den kan svekke autoriteten til fiskarlagets leder Reidar Nilsen. Faren e at dialogen som kan løse konflikten låse seg.

Sett det før?


Konflikten rundt Lofoten og Vesterålen har likheter med striden om utbyggingen av Alta-Kautokeinovassdraget

De som husker Alta-Kautkinokonflikten, husker demonstranter som lenket seg sammen og 800 politifolk som bruke vinkelslipere for å spre demonstrantene og kjøre dem i arresten.
Noe sånt kan skje utafor Vesterålen og Lofoten, men terskelen er høyere for å sende Kystvakta ut for å ta demonstrerende fiskere enn å gå løs på unge studenter.

Sterke fiskerirettigheter


Fiskerne har en annen status enn vanlige demonstranter. De har på mange måter hevd på fiskefeltene. Det mest sannsynlige ved en spissa konflikt, vil være at seismikkskipene trekker seg unna.

En opptrapping i konfliktnivået vil tvinge statsminister Jens Stoltenberg til Lofoten og Vesterålen i løpet av sommeren for å få til en dialog.

Regjeringsmakt på spill


Det er mye som står på spill. Vi må huske på at store grupper i LO er mot leting, og to partier i den rød-grønne regjering er mot virksomheten utenfor Lofoten og Vesterålen.
Torsdag er Statoil-Hydro-sjef Helge Lund i Svolvær på en av de mange oljekonferansene som holdes i Nordland for tida. Da vil vi sannsynligvis få et signal om hvor viktig oljenæringen synes det er at det blir skutt seismikk etter planene i sommer.