NRK Meny
Normal

«Leah» har blitt sendt ut av Norge

Trafickingofferet «Leah» har kjempet en lang kamp for å få bli i Norge. I dag ble hun sendt med fly til Italia.

Video Leah må reise snart

– Politiet har fulgt henne ut fra Norge i dag, og det eneste jeg vet er at de har ankommet Italia. Noe mer enn det vet jeg ikke, opplyser «Leahs» advokat Ingrid Holm Ellingsen til Avisa Nordland.

«Leah» og hennes lille datter har i lengre tid kjemper for å få bli i Norge, men i dag tok altså det fire år lange oppholdet slutt.

I slutten av mars opplyste Politiets utlendingsenhet og Utlendingsnemnda at Italia hadde gitt klarsignal for at de kunne ta i mot nigerianeren og hennes datter. De lovet nødvendig assistanse.

Det er på denne bakgrunnen at utreisen ble gjennomført.

Kjempet for «Leah»

"Leah"

Trafickingofferet «Leah» har vært i Norge i fire år. Mandag ble hun sendt hjem.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen

«Leah» fikk et godt liv i Bodø, etter mange harde år på gata i Oslo og i Italia. Det var til Italia hun først kom som 14-åring fra Nigeria. Hun ble lokket med en god jobb, men endte opp som prostituert med tøffe bakmenn.

I Bodø har mange kjempet for at «Leah» og datteren på 1 1/2 år skulle få bli i Norge, mens norske myndigheter mener det er Italia som må ta seg av henne.

Ble utsatt

Allerede for flere uker siden sto «Leah» klar med kofferten og ventet på å bli sendt ut. Men da ga italienske myndigheter beskjed om at de ikke var godt nok forberedt til å ta imot «Leah» og datteren.

Ellingsen mener dette styrker mistanken om at Italia ikke er i stand til å ta godt nok vare på et offer for menneskehandel og hennes lille barn.

– Jeg forventer at italienske myndigheter kan stille med et botilbud, sier Holm Ellingsen, som vil holde kontakten med «Leah» etter at hun er kommet til Italia.

– Trygg i Italia

Advokat Ingrid Holm Ellingsen

SKUFFET: – Norge kunne og burde tatt Leahs sak til realitetsbehandling her, sier hennes advokat Ingrid Holm Ellingsen.

Foto: Bente H. Johansen

Utlendingsnemnda (UNE) har tidligere uttalt at «Leah» vil være trygg i Italia.

– Italia har iverksatt en rekke tiltak for å bekjempe menneskehandel. Blant annet er det opp til 20 års fengsel for menneskehandel. Italienerne har også oppretta flere såkalte shelters, der kvinner som er utsatt for menneskehandel kan oppholde seg å få hjelp. I tillegg har de et vitnebeskyttelsesprogram som skal fungere bra, har seksjonssjef Tom Paulsen tidligere uttalt.

UNE er uenig i at den økonomiske krisa i Italia har ført til at hjelpeapparatet ikke lenger fungerer.

– Ut fra våre kilder, som blant annet er Landinfo, så blir disse menneskene i tilstrekkelig grad ivaretatt. Vi har ikke mottatt noen informasjon i den senere tid om at forholdene i Italia har endret eller forverret seg. Den økonomiske krisa i Italia har ikke gått ut over hjelpeapparatet til disse kvinnene, sier Paulsen.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.