Hopp til innhold

Småbarnsmor stoppet Hurtigrute-tuting

Hurtigruta har blitt tvunget å slutte å tute på kveldstid av sinte småbarnsmødre. Det har ført til full strid mellom moldensere og lofotværinger.

Hurtigruten Nordnorge på vei inn til Stamsund

Lofoten ble spesielt hardt rammet av de nye reglene. Både sørgående rute til Stamsund og nordgående rute til Svolvær smyger seg nå stille inn til havn. Her er MS Nordnorge på vei til Stamsund.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Helt siden 1893 har Hurtigruta gitt et signal når skipene legger til kai. Lyden har blitt en del av kulturen langs mange anløpssteder langs kysten.

Men hurtigrutefløytingen skaper også overraskende mye støy.

Ifølge avisen Lofotposten skal en småbarnsmor i Molde ha blitt så lei av å bli forstyrret i kveldsleggingen at hun krevde å få slutt på høylytt fløyting.

Det skal også ha kommet protester fra Harstadværinger som ble vekket om morgenen.

Klagene ble tatt til følge av Hurtigruten, som i mai i fjor noe motvillig la om rutinene for nattero fra 23.00 til 20.00 om kvelden, og frem til klokka 08.00 om morgenen.

Her kan du høre hvordan det lyder når MS «Trollfjord» kommer til havn i Bodø: Er lyden plagsom?

Aksjonerer på Facebook

Nå aksjonerer lofotværingene for å få tilbake den gamle ordningen. Lofoten ble nemlig spesielt hardt rammet av de nye reglene. Både sørgående rute til Stamsund og nordgående rute til Svolvær smyger seg nå stille inn til havn.

Rune Sørensen i Svolvær laget Facebook-gruppa «La Hurtigruta tute som før». Han følte et savn etter den kjente og kjære lyden.

Ragnar Norum, Kommunikasjonssjef i Hurtigruten ASA

Ragnar Norum i Hurtigruten.

Foto: Art Rent AS

– Dette er en del av kulturarven vår. Det kimser man ikke med, sier han til Lofotposten.

Vurderer å snu

For Hurtigruta var omleggingen er smertefull prosess.

– Dette er en veldig lang tradisjon. Vi endret en kulturarv og det satt langt inne, sier kommunikasjonsdirektør Ragnar Norum.

Men de valgte likevel å lytte til protestene.

– Når vi fikk ganske tydelig beskjeder fra enkeltpersoner i Molde, og vi ikke hadde noen sikkerhetsmessige grunner til å fortsette å tute, gikk vi med på kravene, fortsetter Norum.

Imidlertid legger også Norum merke til protestene fra Lofoten.

– Vi registrerer også at kravet om å få lyden tilbake er ganske høylytt, så det er noe vi må vurdere. Blir kravet for stort vil vi lytte til det, sier han.

Men inntil videre seiler Hurtigrutene forbi Lofoten uten å lage en eneste lyd.