Hopp til innhold

«Hvalfarter» for å se hvalen på Kvaløya

– Den har blitt en liten turistattraksjon, sier beboer.

Hvalen på Kvaløya

DØDE I FJÆRA: Den unge hvalen drev i land på Kvaløya, nærmere bestemt Rossvika.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

– Jeg så den kom drivende inn her tidligere i uka da jeg var ute og fisket. Jeg så noe svart og hvitt som lå og duppet. Senere på kvelden drev den inn til land på Rossvika på Sør-Kvaløy, forteller Odd Arne Hestås.

Det var tidligere denne uken en ung hval, en spekkhogger, endte sine dager i fjæra på Sømna. Nå «hvalfarter» folk til nettopp Kvaløya for å se nærmere på kadaveret, skriver Brønnøysunds Avis.

– Det har blitt en liten turistattraksjon, og har blitt omtalt i lokalavisa. Jeg er fisker og går forbi kadaveret hver dag, fortsetter Hestås.

Har begynt å råtne

En spekkhogger kan bli mellom 30 og 50 år gammel. Hannene blir vel ni meter lange mens hunnene kan bli inntil åtte meter, skriver Havforskningsinstituttet.

Norskekysten har en høy utbredelse av spekkhoggere sammenlignet med andre deler av verden, og arten kan bli nesten syv tonn.

Akkurat dette eksemplaret, en ung hunnhval, anslås til å være noen få hundre kilo, og er nå i ferd med å råtne.

– Den har begynt å lukte, og det er nok bare et tidsspørsmål før det går hull på den. Den blir hvitere for hver dag som går, sier Hestås.

– Ikke sett noe lignende

I mine 30-40 år på øya kan jeg ikke huske å ha sett noe lignende.

Oddmar Johansen

Kadaverets nærmeste nabo er Oddmar Johansen. Han kan ikke huske å ha sett noe lignende tidligere.

– Vi har masser av spekkhoggere her ute, men i mine 30-40 år på øya kan jeg ikke huske å ha sett noe lignende. Det er sjeldent døde dyr driver til land, sier Johansen.

Han forteller at dyret lokalt går ved mange navn.

– Vi kaller den for «Staurhenning» eller «Staurkval». Jeg vet at den lever av sild og er et flokkdyr, sier han.

– Men denne må fjernes, før lukta blir verre.

Har situasjonen under kontroll

Rådmann på Sømna, Signar Kristoffersen, forteller at de har gjort det nødvendige for å sikre at spekkhoggeren ikke flyter videre.

– Vi har ankret den opp og vil slepe den ut på dypt vann hvor den vil bli sunket. Den er nok noen hundre kilo, så vi blir nødt til å vente på floa. Men vi har situasjonen under kontroll.

Jobben med å fjerne kadaveret har kommunen imidlertid overlatt til lokalbefolkninga.

– Det stemmer at kommunen har bedt meg om å fjerne kadaveret. Men jeg har mine mistanker om at den vil flyte opp igjen på grunn av spekket. Da får vi i så fall grave den ned på land, sier Odd Arne Hestås.