NRK Meny
Normal

–Her er Somalias neste president

Steinar Bastesen er ikke i tvil: – Her er Somalias neste president, sier han, og peker på sin gamle venn Ali Abbi Awaare (53).

Steinar Bastesen

GAMLE VENNER: Ali Abbi Awaare tar en avstikker fra valgkampen til Brønnøysund, og sin gamle venn Steinar Bastesen.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Steinar Bastesen

UT PÅ TUR: Steinar Bastesen peker i retning feltene utenfor Brønnøysund. Palmesøndag satser han på fisketur sammen med Ali Abbi Awaare.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Den tidligere hvalfanger og stortingspolitiker, Steinar Bastesen (66), fikk besøk hjemme i Brønnøysund av Awaare fredag, og afrikaneren blir der til mandag.

– Vi skulle på fisketur i dag, men været var for dårlig. Vi får satse på at det blir en tur i morgen, melder Bastesen.

Møttes i Somalia

Han møtte Awaare første gang for mer enn 20 år siden. Da deltok Bastesen med sitt eget fiskefartøy i Somalia i et utviklingsprosjekt i regi av verdensbanken.

I dag er Ali Abbi Awaare fiskebåteier i hjemlandet. Han er dessuten med i et medieselskap med egen radio- og tv-kanal.

Valgkamp i Europa

Presidentkandidaten er nå på en større reise i Europa for å møte eksilsomaliere, som kan avgi stemme fra sine bostedsland i Europa. Valget er i august.

Awaare har så langt vært i Storbritannia, Nederland, Finland, Gøteborg og Stockholm i Sverige, samt Oslo og Trondheim i Norge – i følge Bastesen, som for en drøy uke siden deltok på et møte i det norske utenriksdepartementet i Oslo sammen med Awaare.

Sjørøveri

–Vi snakket da blant annet om problemene med sjørøveri utenfor kysten av Somalia, sier Bastesen.

Han sier at Awaare satser hardt på å få bukt med disse problemene. Og at han blant annet vil bygge opp en somalisk kystvakt.

– Dette er jo forhold som er interessante for norske rederier. I tillegg rår Somalia over oljeressurser, som jo er et interessant forhold for Statoil, for eksempel.

Konsulent Bastesen

Bastesen mener han kan hjelpe Awaare til å komme i kontakt med relevante norske miljøer, som i neste omgang kan bety økonomisk støtte til hans prosjekter og planer i Somalia, og samarbeid.

– Jeg blir jo sånn sett en slags valgkampkonsulent for ham, ler den profilerte Kystparti-grunnleggeren fra Helgeland, som sier dette om den somaliske vennens vinnersjanser:

– Politikken i Somalia er ikke bygd opp rundt partier, men klaner, eller stammer, om du vil. Awaare tilhører den største familiestammen i landet. Derfor vinner han.

Se TV-reportasjen «Bastesens siste hvalfangst»:

Video e7e04aa2-0b0d-4109-881f-85c204a355d2.jpg

Bastesens siste hvalfangst