Hopp til innhold

«Heiko» vekker oppsikt i utlandet

Et internasjonalt forskerteam har reist til Lofoten for å studere vågehvalen «Heiko» på nært hold. – Dette er en unik mulighet, sier kroatiske Ana Mikac.

Forskerteam fra utlandet studerer hval i Lofoten

PÅ NORGESBESØK: Marinbiologene (fra venstre) Ana Mikac fra Kroatia og Alexa Hasselman fra USA samt geografisk økolog Anika Seidler fra Tyskland har reist til Lofoten for å ta vågehvalen «Heiko» i nærmere øyensyn.

Foto: Eric Fokke

– Dette er en spesiell og unik mulighet til å observere en vågehval på nært hold. Det er svært sjeldent at slike dyr havner i en posisjon som gjør at vi kan observere dem på denne måten, sier Ana Mikac til NRK.

Hun er en marinbiolog fra Kroatia som sammen med marinbiolog Alexa Hasselmang fra USA og geografisk økolog Anika Seidler fra Tyskland har tatt turen til Lofoten for å studere hvalen som lokalt er kjent under navnet «Heiko» i Husvågen utenfor Svolvær.

Både lofotværinger og turister har i sommer valfartet til stedet like ved flyplassen i Svolvær hvor den har hatt tilholdssted for å spise makrell.

Nå vekker «Heiko» også oppsikt internasjonalt, skriver Lofotposten.

– Vi ankom på torsdag ettermiddag og startet observasjonene allerede klokken 18. Da holdt vi på 24 timer i strekk, før vi fikk oss litt hvile i går. Vi observerer den fra ulike deler av bukta for å se hva den gjør og hvordan den utnytter plassen, og planen er at vi skal være her til mandag, sier Mikac videre.

(saken fortsetter under bildet)

Forsterteamet bor i telt

BOR I TELT: Forskertrioen ønsker å studere hvalen på nært hold. Da må de sove i telt.

Foto: Eric Fokke

– Fantastiske omgivelser

De tre jobber som frivillige hos organisasjonen Marine Research and Education Fund of Andenes (MAREFA), som har sitt tilholdssted i Andenes. MAREFA er en non-profit, ikke-statlig organisasjon som jobber for bærekraftig bruk av naturressursene i Nord-Norge gjennom blant annet forskning og utdanning.

– Organisasjonen gjør en god del research på hval, og inviterer også forskere fra utlandet til å ta del i dette arbeidet, sier marinbiologen.

De alle ble nylig oppmerksom på «Heiko» gjennom media, og så sitt snitt til et Norgesbesøk.

– Omgivelsene er fantastiske. Jeg skulle bare ønske vi hadde litt bedre vær, fordi vi er veldig kalde. Men været skal ikke hindre oss i å gjøre de observasjonene som vi ønsker, fortsetter hun.

(saken fortsetter under)

Her er Heiko

FANTASTISKE OMGIVELSER: – Omgivelsene er fantastiske. Jeg skulle bare ønske vi hadde litt bedre vær, sier Ana Mikac. Her er «Heiko» avbildet.

Foto: Eric Fokke

– Ønsker å se om den kan komme seg ut

En vågehval kan bli syv til ti meter lang og kan veie opptil 10 tonn.

Vi ønsker å se om hvalen kan komme seg ut på egen hånd.

Ana Mikac

I starten av august ble det kjent av ivrige tilskuere hadde kastet ut fiskesnøre like ved vågehvalen i Svolvær. Den nærgående aktiviteten førte til at en fiskekrok hadde hektet seg fast i hvalkroppen, samtidig som den blødde fra et sår på haken.

Nå ser hvalen imidlertid ut til å være i fin form.

– Slik det ser ut per nå, så er ikke hvalen stresset, noe som er et godt tegn. Det kommer nok av mat inn med tidevannet, og så langt vi kan se er hvalens oppførsel ganske normal.

Forskerne håper også å få se dyret forlate bukta på et tidspunkt.

– Utgangen er ganske liten. Vi ønsker å se om den kan komme seg ut på egen hånd, eventuelt vurdere hva vi selv kan gjøre for å hjelpe hvalen ut.

– Kan være gravid

I helgen jobber forskerne for fullt, før de alle reiser hjem til sitt i løpet av mandagen. En av målsettingene før den tid å identifisere kjønnet på hvalen. Er den hunkjønnet, kan det nemlig bety at «Heiko» er gravid.

– Er det en hvalku, så er de gravide på denne tiden av året. Normalt er de gravide i 10 måneder, noe som vil si at de kalver om to til tre måneder.

– Det er ikke sikkert den er hunkjønnet, men hvis den er det, så ville det vært veldig interessant. Kanskje bestemte den seg da for å bli værende her i et lukket og beskyttet område hvor den er skånet for rovdyr samtidig som mattilgangen er god, legger hun til.

Trioen vil også utnytte muligheten til å fotografere unike bilder.

– Vi nyter tiden her, og gjør det vi kan for å studere denne skapningen. Det er mitt første besøk i Norge, men jeg kommer gjerne tilbake, avslutter Mikac.

En vågehval har forvillet seg inn i en fjord i Lofoten.

KAN VÆRE GRAVID: En av målsettingene, er å finne ut om «Heiko» kan være hunkjønn, og i så fall - om hun er gravid.