Hopp til innhold

Laget film om hijab-press – vant to filmpriser

– Meldingene plinger hele tiden. Mange av dem kommer fra andre muslimske jenter, sier Yasmin Hadafow.

Norsk-somaliske Yasmin Hadafow (17) fra Bø i Vesterålen ble overrrasket og glad for de to filmprisene hun og Amanda Ingebrigtsen fikk for filmen «En norsk muslim» på filmfestivalen Laterna Magica mandag kveld.

GLADE PRISVINNERE: Amanda Ingebrigtsen og Yasmin Hadafow var overrasket og glade da de vant to filmpriser. – Det er litt flaut også, smiler Amanda.

Norsk-somaliske Yasmin Hadafow (17) fra Bø i Vesterålen ble overrasket og glad for de to filmprisene hun og Amanda Ingebrigtsen fikk for filmen «En norsk muslim» på filmfestivalen Laterna Magica mandag kveld.

– Meldingene plinger hele tiden, og jeg har fått mange tilbakemeldinger på Facebook. Folk skriver at jeg er modig som tar opp et vanskelig tema.

Mange av tilbakemeldingene kommer fra andre muslimske jenter.

– Mange har vært gjennom samme prosess som meg. De synes det er bra at jeg tør å snakke om hijab-press slik at andre jenter får se at det både finnes et press både for å ta på seg av seg hijaben.

Vil ikke bære hijab

Det var i går kveld filmen «En norsk muslim» stakk av med to priser på filmfestivalen Laterna Magica på Sortland – både prisen for beste «Temafilm» og i klassen «Egenprodusert film 17–20 år».

Filmen handler om 17 år gamle Yasmin som selv vil finne ut om hun vil bruke hijab eller ikke. Juryen mener filmen tar for seg et viktig tema som viser jentas konflikt mellom kulturen hun stammer fra og den norske kulturen hun er en del av.

– Vanskelig prosess

Yasmin legger ikke skjul på at prosessen med blottlegge seg om et så kontroversielt tema ikke har vært enkel.

– Det var spesielt vanskelig i starten. Mitt forhold til hijab er en veldig personlig greie. Det har vært en tøff prosess. Jeg liker verken å se meg selv eller høre stemmen min på film. Men etter hvert gikk det greit, forteller hun til NRK.no.

Læreren fornøyd

Yasmin Hadafow

VIL VELGE SELV: – Det er mange jenter som meg, oppvokst mellom to kulturer. Mange føler usikkerhet. Noen blir presset eller tvunget til å bruke hijab, andre blir presset av samfunnet til å ta den av for å bli mer integrert eller få jobb, sier Yasmin Hadafow.

Jentenes lærer Kolbjørn Hoseth Larsen på medielinja ved Hadsel videregående skole sier det respekt av innsatsen til de to jentene.

– Laterna Magica-prisen henger etter hvert ganske høyt. Det er mange som sender inn bidrag, og konkurransen er hard. Filmen har tydeligvis gjort stort inntrykk på juryen, ettersom den vant to priser.

Filmen har allerede fått stor oppmerksomhet etter at NRK.no og andre medier har fortalt om Yasmins konfliktfylte forhold til hijab.

– Det er en viktig film om et aktuelt tema. Det finnes muslimske jenter på norske skoler over hele landet, som kanskje strever med mye av det samme som Yasmin gjør. Hijab diskuteres både blant elevene og i lærerkollegiene rundt på skolene, sier Hoseth Larsen.

– En sentral sannhet for framtidens Norge

Etter at hun hadde sett filmen «En norsk muslim» på NRK.no i helga tok NRK-profil Haddy Njie kontakt med Yasmin for å rose 17-åringen for hennes mot.

– Denne filmen handler om en helt sentral sannhet for framtidens Norge: du må ikke være enten eller, du kan være både og. Det krever sin kvinne å definere seg selv, men det er mulig. Jeg er så glad for at Yasmin har turt å ta oss med på sin reise til både og, sier Haddy Njie til NRK.no.

Haddy N'jie

– MODIG JENTE: Haddy N'jie liker filmen «En norsk muslim». – Denne filmen handler om en helt sentral sannhet for fremtidens Norge, sier hun.

Foto: Gunnar Grønlund / NRK