NRK Meny
Normal

–En hobby som har kommet ut av kontroll

Ett år etter at Stian Skogly startet mikrobryggeri i garasjen i Mosjøen, får han bestillingen fra hele landet. Nå har ølet hans blitt så populært at han ikke klarer å dekke etterspørselen.

Stian Skogly

Stian Skogly har i ett år drevet Mosjøen mikrobryggeri

Foto: Munevver Yldiz / NRK

– Dette skulle være en liten hobby, men det begynner å komme ut av kontroll. Vi må snart bestemme oss om vi skal være et lite koselig bryggeri, eller om vi skal skalere opp slik at vi klarer å dekke etterspørselen, sier Stian Skogly.

Forespørsler fra hele landet

Det er ikke mer enn et drøyt år siden han startet opp Mosjøen Mikrobryggeri sammen med samboeren Torun Nordås Bjørkås. Flere hundre tusen ble investert for å bygge om garasjen til bryggeri. I år regner samboerparet å brygge 10 000 liter, men det er langt fra nok for å dekke etterspørselen.

– Vi får forespørsler fra hele landet, men er nødt til å si nei. Vi konsentrerer oss om å få dekket etterspørslen lokalt. Alt det vi produserer blir revet bort, sier Skogly.

Mikrobryggeriet i Mosjøen er en del av den nasjonale trenden, hvor mikrobryggeri har poppet opp over hele landet det siste tiåret. Ifølge Bryggeri- og drikkevareforeningen er det nå 50-70 slike bryggerier i Norge. Siden 2010 har omsetningen fra småprodusentene hatt en femdobling.

Mange ølbryggere i Mosjøen

På tross av at han er den eneste med mikrobryggeri i Mosjøen, er det mange i byen som brygger hjemmelaget øl. Bryggelauget teller over hundre personer, og Skogly får stadig vekk spørsmål.

– Det er veldig mange som kommer hit og spør om råd. Det kommer til og med folk inn på apoteket der jeg jobber til daglig og spør om råd, sier Skogly.

Skogly og Bjørkås

Stian Skogly og samboer Torun Nordås Bjørkås brygger øl en gang i uka

Foto: Munevver Yldiz / NRK

– Hva kommer ølinteressen i byen av?

– Etter at vi startet bryggeri, har også mange startet med hjemmebrygging, så det kan hende at vi drar dem i den retningen, sier Skogly.

– Mosjøen var dessuten en av de siste plassen som fjernet ølmonopolet. Så det kan hende at det har gjort vefsningene veldig bevisste i sitt forhold til øl, sier samboer Torun Nordås Bjørkås.

Garasje

Denne garasjen har blitt bygget om til bryggeri.

Foto: Munevver Yldiz / NRK

Hos samboerparet ryker kanskje også garasje nummer to for å få økt bryggekapasiteten.

– Jeg måtte bygge ny garasje til samboeren da den gamle garasjen gikk til brygging. Men skal vi få dekket etterspørselen, trenger vi større kapasitet. Så da må kanskje den nye garasjen også bygges om, smiler Stian Skogly.