– Et unikum og en stor kunstner

Unik, artig og raus. Reaksjonene strømmer på etter at visesangeren Terje Nilsen gikk bort i dag, 67 år gammel.

Terje Nilsen

Viseartisten Terje Nilsen debuterte med albumet «Æ» i 1977 og skulle stå på scenen igjen om to uker.

Foto: Ida-Marie Magnusen / Grammofon

Den prisbelønte visesangeren ble i dag tidlig funnet død i sitt hjem i Bodø. Nilsen huskes blant annet for låter som «Mjelle», «Blå Ballade» og «Sommernatt».

Han samarbeidet med en rekke artister gjennom sin karriere og bidro blant annet på flere av hiphopgruppen Tungtvanns låter. Det ga artisten et nytt publikum.

– Han var et unikum og en stor kunstner, og ble dessverre ikke så kjent som han kunne vært, sier frontfigur Jørgen «Joddski» Nordeng.

– Gav håp

Kari Bremnes omtaler Terje Nilsen som en musikant, en vill poet, en stemme fra djupet og en stor forteller.

– Han vil bli savnet. Han vil bli spilt. Han vil fremdeles få oss til å le, minnes, lengte, takke, skriver artisten på Facebook.

Lars Bremnes trekker fram låtskriveren Terje Nilsen og en artist som la lista høyt for hvordan tekst og musikk skulle gnistre sammen.

– Sangene hans gav håp, fikk oss til å flire, hjalp oss gjennom våre uperfekte dager.

Lillebjørn Nilsen omtaler sin artistkollega som en av de helt store.

joddski

Jørgen «Joddski» Nordeng mener han var heldig som fikk samarbeide med Nilsen. – Han hadde alltid en varm type humor.

Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix

Terje Nilsen. En musikant, en vill poet, en stemme fra djupet, en stor forteller. Han vil bli savnet. Han vil bli spilt....

Publisert av Kari Bremnes Onsdag 20. mars 2019

Gjorde comeback

Terje Nilsen har selv vært åpen om sitt eget alkoholforbruk, og var lenge borte fra scenene. Men for fem år siden gjorde han comeback i platehyllene med albumet «Nye låta».

– Terje vil bli husket som en unik kunstner, unik låtskriver og som en sær, rar og en utrolig artig mann, sier Terje Nohr Olsen, som spilte gitar på navnebrorens siste album.

Norsk dokumentar fra 2018. Hans forhold til musikk er som fiskens til havet. Det er ikke noe å synes noe om. Det bare er over alt. Etter et oppgjør med alkoholen lyder nye sanger fra poetens røst. Regi: Geir Are Jensen

Norsk dokumentar fra 2018. Hans forhold til musikk er som fiskens til havet. Det er ikke noe å synes noe om. Det bare er over alt. Etter et oppgjør med alkoholen lyder nye sanger fra poetens røst. Regi: Geir Are Jensen

– En ekte kunstner

Jazzmusiker Jan Gunnar Hoff har samarbeidet en rekke ganger med Terje Nilsen, og delte scene med han senest i desember 2018.

Han forteller om et raust menneske, en særegen artist og en unik låtskriver, som til slutt fikk oppmerksomheten han fortjente.

– Han var ikke så opptatt av suksess. Han var en ekte kunstner. Han var dessuten ikke bare en artist og låtskriver, men også musiker. Han spilte bass og var er en helhetlig artist og musiker med bred erfaring.

Flagg på halv stang utenfor Stormen konserthus

Terje Nilsen rakk å holde flere konserter i Stormen konserthus i Bodø etter sitt comeback. I dag flagges det på halv stang.

Foto: Niklas Aune Johnsen / NRK

Skulle tilbake på scenen i april

Nilsen var aktiv helt til det siste og skulle ha konsert i Bodø om to uker. Initiativtaker Benn Eidissen har kjent Nilsen i flere år og betraktet han som en venn.

– Er det noen jeg har spilt i alle år, så er det Terje. Han fikk fire gode og produktive år på slutten og jeg synes han var bedre enn noen gang. Han hadde vært verdenskjent om han sang på et annet språk.

40 år i norsk musikkliv

Albumdebuten kom i 1977 med plata «Æ» der originalversjonen av klassikeren «Mjelle» finnes.

– Den ramlet ned i hodet mitt mens jeg sto på Røkland i Saltdal og ventet på toget til Bodø, sa Nilsen selv i forbindelse med en boklansering i 2013.

Platen solgte ikke spesielt godt, til tross for store forventninger fra artisten selv.

– For dem som samler, og skal ha tak i den LP-en må ut med noen tusenlapper. Jeg har den ikke selv en gang, fortalte Nilsen.

Terje Nilsen ble født i Svolvær i 1951, men vokste opp og levde det meste av sitt liv i Bodø. Utenfor Stormen konserthus i Bodø flagges det i dag på halv stang.

Det er en underlig stillhet og tomhet i byen vårres i dag. Flaggene er heist på halv stang, og de henger rett ned....

Publisert av Ida Pinnerød Onsdag 20. mars 2019

Kjære Terje. Så veldig trist nyhet idag. Jeg er så lykkelig at du opplevde så mye fint av oppmerksømhet i det siste...

Publisert av Shirley Bottolfsen Onsdag 20. mars 2019

Sårt og vakkert minneord fra kollega Stein Sneve i Avisa Nordland, om en unik historieforteller og vismann fra Bodø,...

Publisert av Skjalg Fjellheim Onsdag 20. mars 2019
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Siden sangen Mjelle tok Norge med storm i 1974 har trubaduren Terje Nilsens sonore røst vært selve lyden av Bodø. I august 2018 møtte han KORK til konsert i Oslo konserthus.

Siden sangen Mjelle tok Norge med storm i 1974 har trubaduren Terje Nilsens sonore røst vært selve lyden av Bodø. I august 2018 møtte han KORK til konsert i Oslo Konserthus.