– Viktig at Frankrike får øve i Norge

– Vi trenger at våre allierte har kunnskap om og kjennskap til hvordan det er å operere her, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, da Norge for første gang på 16 år fikk en fransk forsvarsminister på besøk.

Forsvarministrene Ine Marie Eriksen Søreide og Jean-Yves Le Drian

Norges forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, sier forholdet mellom Norge og Frankrike er blitt stadig tettere de senere årene. Her sammen med sin franske kollega Jean-Yves Le Drian på Reitan utenfor Bodø.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Norges forsvarsminister mener det er fullstendig logisk at Frankrike holder militære øvelser på norsk jord.

– Det er viktig for oss å vise fram det situasjonsbildet vi ser og dele det med våre allierte, sier Søreide til NRK.

Den franske forsvarsministeren Jean-Yves Le Drian (PS), som i dag møtte Norges forsvarsminister Ine Eriksen Søreide ved Forsvarets Operative Hovedkvarter til Reitan utenfor Bodø, mener et godt samarbeid mellom Norge og Frankrike er viktigere enn noen sinne.

– Det er viktig at våre land har et godt samarbeid i en tid hvor vi opplever spenning og trusler både i sør og i øst. Norge og Frankrike har mye til felles og vi deler oppfatning av hvordan trusselbildet er og hvordan det skal håndteres, sier Le Drian til NRK.

Skal øve på skarpe oppdrag i Norge

I går kom åtte franske jagerfly til Lakselv. I to uker framover skal de trene på støtte for bakkestyrker i Finnmark under øvelsen Arctic Thunder.

Oberstløytnant Mickaël Cador forteller til Finnmark Dagblad at jagerpilotene starter med å slippe 16 kilos øvingsbomber i Hálkavárre skytefelt i Porsanger. Til sist kommer den endelige eksamen, 250 kilos bomber med sprengstoff.

De franske jagerpilotene skal øve sammen med norske spesialstyrker som skal ligge på bakken, og «lyse» på bombemålene med laser, som franskmennene skal treffe med sine bomber.

Vil ikke avsløre for mye

Også i 2014 holdt franskmennene øvelsen Arctic Thunder i Finnmark og de har i mange år deltatt i storøvelsen Cold Response – i fjor med den største kontigenten noen sinne.

Den franske ministeren vil ikke avsløre hvilket utbyttet Frankrike får av å trene i Norge.

– Slike detaljer rundt våre øvelser avslører vi ikke i media, sier Le Drian.