– Vi skal ikke hovere over resultatet

Høyre råder regjeringen til å si nei til OL. Det er stortingsrepresentant Odd Henriksen godt fornøyd med.

Odd Henriksen snakker i to mobiler på Høyres valgvake

TRAKK UT I TID: Møtet skulle egentlig være ferdig klokken 17, men først halvannen time senere hadde stortingsgruppa fattet sin konklusjon. – Vi brukte den tiden som var nødvendig for å få diskutert en så viktig og vanskelig sak, sier stortingsrepresentant Odd Henriksen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Halvannen time på overtid kom svaret fra Høyres stortingsgruppe i dag, der de anbefaler at regjeringen ikke går videre med OL-søknaden.

Dermed trekker Oslo kommune søknaden om statsgaranti og statstilskudd etter at det ikke lenger er noen realistisk mulighet for at Stortinget vil gå inn for et Oslo-OL i 2022.

Det gleder Stortingsrepresentant Odd Henriksen fra Høyre, som tidligere har sagt nei til OL.

– Det har ikke vært noen hemmelighet at jeg har konkludert med et nei tidligere. Sånn sett er jeg fornøyd, sier han til NRK.

– Hvordan var møtet i ettermiddag?

– Først vil jeg si at vi har hatt et langt og gått møte i storttingsgruppa til Høyre, der det kom frem ganske tidlig at vi var splittet i spørsmålet om hvorvidt vi skulle si ja til OL. Med det som bakgrunn, endte da konklusjonen med at vi valgte å anbefale et nei.

– Brukte den tiden som var nødvendig

Ja-siden så lenge ut til å være i flertall, men bare i løpet av det siste døgnet har flere på ja-siden endret mening.

Henriksen vil ikke kalle ettermiddagens diskusjon «vanskelig», til tross for at møtet trakk ut i tid.

– Vi brukte den tiden som var nødvendig for å få diskutert en så viktig og vanskelig sak. Da fant vi ut at tidspress var det verste vi kunne ha, og brukte den tiden vi mente var nødvendig.

Til tross for at partiet endte på et nei, ønsker ikke Henriksen å «hovere».

– Partiet var splittet, og det er viktig for meg å ikke hovere over resultatet, sier han.

– Tror nyheten blir godt mottatt i nord

Mandag gikk Finnmark, Troms og Nordland Høyre i en felles uttalelse ut mot OL i Oslo 2022. De krevde at stortingsrepresentantene fra Nord-Norge får stemme mot i Stortinget.

Det blir sannsynligvis heller ikke nødvendig.

– Hvis regjeringa ikke fremmer noen sak for Stortinget, så blir det ikke noen sak for Stortinget å behandle, sier Henriksen.

– Hvordan tror du dette mottas i nord?

– Meningsmålingene har vært ganske klare. At man nå lander på et nei, antar jeg blir godt mottatt i Nord-Norge, avslutter han.

– Må evaluere dette skikkelig

Einar Botnmark er styreleder i Nordland idrettskrets og leder programkomiteen for alle idrettskretsene i Norge, og er blant de som har vært positive til et OL.

– Vi hadde en prosess i idretten i Nordland, og selv om det ikke var enighet, så var det i alle fall et flertall for at man skulle støtte OL. Og det har vi stått på siden da, forteller han.

Han mener man kunne lært mye fra den kompetansen som bygges opp rundt et OL.

– Dette er et såpass stort arrangement at her blir idretten i hele Norge involvert. Vi ville fått et veldig stor arrangørkompetanse i Nordland, samtidig som vi ville fått en stor satsing på unge talenter.

– Tror du det blir noen ny OL-søknad?

– Man skal aldri si aldri. Jeg tror i alle fall man nå må ta en runde internt på hvordan man skal gjennomføre en søkeprosess, og evaluere dette skikkelig, sier han.

Illustrasjon OL Oslo 2022

SIER NEI: Kort tid etter at de ble klart at Høyres gruppemøte knuser OL-drømmen for Oslo, bekreftet byrådslederen i Oslo at kommunen kommer til å trekke søknaden. Dermed blir det ikke noe OL i Oslo i 2022.

Foto: Oslo kommune