– Vi saboterte hvalskuta

En organisasjon som kaller seg Agenda 21 hevder de forsøkte å senke hvalskuta «Sofie» i Svolvær i påska. Politiet stiller seg tvilende til påstanden.

Sofie i Svolvær

BRØT SEG INN: Natt til påskeaften brøt ukjente personer seg inn i hvalskuta «Sofie» i Svolvær og fjernet bunnventilene.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Norske myndigheter øker vågehvalkvoten, derfor øker vi kvoten for hvor mange hvalskuter som skal senkes, heter det i uttalelsen som er signert Agenda 21.

Det er det britiske nettstedet Bite Back magazine som har mottatt innrømmelsen fra gruppa, som også tok på seg skylden da «Willassen Senior» ble senket høsten 2007 og da «Skarbakk» ble forsøkt senket i fjor.

Brukte kubein og øks

To dager etter at startskuddet for årets hvalfangst gikk, brøt ukjente gjerningsmenn seg inn i hvalskuta i Svolvær og fjernet bunnventilene. Alarmen ombord gikk, og mannskaper fra brannvesenet og en redningsskøyte ble straks tilkalt - og fikk berget båten.

Agenda 21 beskriver detaljert hvordan sabotasjeforsøket ble gjennomført.

– Vi kom inn i båten gjennom døra i styrhuset. Derfra tok vi oss inn til motorrommet ved å fjerne den låste døra fra rammen ved hjelp av øks og kubein. To bunnventiler ble åpnet slik at motorrommet og det elektriske anlegget ble oversvømt, skriver gruppen.

Tror ikke på aksonister

Det er ikke første gangen Agenda 21 påtar seg ansvaret for sabotasje mot hvalskuter. Tidligere har politiet ikke festet lit til forklaringene fra gruppen. Dels fordi opplysningene de har kommet med ikke er unike nok til å koble dem opp mot hendelsen, og dels fordi publiseringen først har kommet etter at norske medier har skrevet om saken.

I tilfellet «Sofie» ble båten forsøkt senket natt til lørdag 3. april - først 7. april ble det eventuelle ansvaret innrømmet.

Etter det NRK kjenner til, har gjerningsmennene sannsynligvis blitt avbrutt i arbeidet på grunn av alarmen og ikke fullført skadeverket på samme måte som ombord på «Willassen Senior» i 2007. Det er flere funn i maskinrommet som avviker mellom de to sakene.

Politiet stiller seg sterkt tvilende til påstandene fra «Agenda 21»-gruppen.

– Opplysningene de kommer med er for generelle til at vi kan fastslå helt sikkert at det er disse som står bak, sier stasjonssjef Jon Martin Bye ved Svolvær politistasjontil NRK Nordland. Det de forteller i sin erklæring er ikke nok til å kunne knytte dem opp mot åstedet. De kommer ikke med bilder eller opplysninger ut over det som er offentlig kjent allerede, sier Bye.

Seks båter på 18 år

Agenda 21 - påtar seg ansvar for hvalskute-sabotasje

– Norske myndigheter øker vågehvalkvoten, derfor øker vi kvoten for hvor mange hvalskuter som skal senkes, heter det i uttalelsen som er signert Agenda 21.

Foto: Faksimile

Siden 1992 er seks norske hvalfangstskuter senket eller forsøkt senket ved kai uten at politiet har klart å oppklare noen av disse anslagene.

Det er ett år siden forrige gang noen forsøkte å senke en hvalskute i Norge. Den gang var det hvalskuta «Skarbakk» som ble forsøkt senket ved kai i Henningsvær.

I 2007 ble hvalskuta «Willassen Senior» senket ved kai i Svolvær. Den amerikanske aksjonsgruppa Agenda 21 hevdet å stå bak sabotasjeaksjonen, og la ut beskrivelse på et nettsted som tydet på at de hadde vært om bord i båten.

Willassen senior

I 2007 ble hvalskuta «Willassen Senior» senket ved kai i Svolvær.

Foto: Hans Bjørnstad

I 1992 forsøkte den canadiske hvalfangstmotstanderen Paul Watson og organisasjonen Sea Shepherd å senke hvalskuta «Nybræna» i Steine i Lofoten, og to år senere ble hvalskuta «Senet» forsøkt senket utenfor Fredrikstad.

I 1996 ble hvalskuta «Elin Torill» forsøkt senket ved Mortsund i Lofoten, og året etter sank Steinar Bastesens hvalskute «Morild» i Brønnøysund.

Politiet utelukket da sabotasje, men Sea Shepherd hevdet å ha stått bak.