Hopp til innhold

– Vi mangler et støtteapparat

Erlend Elias Bragstad mener politikerne må ta tydelig grep for å sikre likestilling for lesbiske og homofile samer. – Vi trenger en felles plattform som kan gi flere støtte og mot til å stå frem, sier Årets Nordlending.

Erlend Elias Bragstad rørt under utdelingen av prisen Årets Nordlending

Erlend Elias Bragstad (32) tildeles hedersprisen Årets Nordlending for 2014.

Foto: Ola Helness / NRK

I går ble Erlend Elias Bragstad kåra til Årets Nordlending 2014.

– Han har trosset netthets og jantelov. Han inspirerer unge mennesker til å ha tro på seg selv. Hans fargerike personlighet og levende engasjement i TV-ruta har gjort han til en snakkis på sosiale medier og rundt lunsjbord over hele landet. Som åpen homofil har han engasjert seg for å hjelpe andre samiske homofile, skrev juryen i sin begrunnelse.

Men det gjenstår mye jobb for å fremme likestilling for lesbiske og homofile i de samiske miljøene, ifølge prisvinneren.

– Og det må settes klart og tydelig på den politiske dagsordenen, sier Bragstad til NRK.no.

En «glemt» gruppe

Henrik Olsen
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Henrik Olsen, sametingsråd med ansvar for likestilling, er enig med Bragstad.

– Vi må huske at skjeve samer er en minoritet i minoriteten, da kan det være ekstra utfordrende å stå frem.

Homofili i samiske miljøer har lenge vært svært tabubelagt, ifølge Olsen.

– Samiske samfunn består av veldig mange små lokalsamfunn, og i små samfunn kan det være vanskelig og belastende å stå frem.

I 2009 ble det publisert en en levekårsundersøkelse som konkluderte at lesbiske og homofile samer var en "glemt" gruppe. «Usynliggjøringen har som konsekvens at det i dag finnes lite informasjon om lesbiske og homofile samers livssituasjon» skrev forskerne bak undersøkelsen.

Da familien begynte å få mistanke om at Jonne var homofil, sa faren at han ikke måtte bli «sånn», det er en skam. Men Jonne har visst hele livet at han er homo. Han fortrengte det til det ikke gikk lenger.Etter et selvmordsforsøk ble han innlagt på psykiatrisk sykehus, og der var han i flere måneder før han klarte å snakke om at han var homofil.

Levekårsundersøkelse fra 2009, Arne Backer Grønningsæter og Bjørn Richard Nuland / "Lesbiske og homofile i Sápmi", en levekårsundersøkelse

I undersøkelsen beskriver anonymiserte ungdommer hvordan miljøet rundt dem reagerte på at de som samer sto frem som homofile eller lesbiske. Mange forteller sterke historier om utestenging og diskriminering.

– Jeg har likevel inntrykk av at det har endra seg de siste årene. At åpenhet rundt homofili har blitt mer vanlig, og det har hjulpet flere samer å stå frem, sier Olsen.

Han trekker frem Erlend Elias Bragstad som en viktig bidragsyter og et forbilde for mange.

– Det at vi har Erlend Elias som er uredd, står frem og snakker så naturlig om det, er veldig viktig.

– Hva vil naboene si?

Årets Nordlending har alltid har vært opptatt av at folk må få være seg selv, men sier at presset utenfra kan gjøre det nærmest umulig for folk å tørre å stå frem.

– Gjennom oppveksten opplever mange at de blir, nærmest dyssa ned. Nei, du kan ikke gjøre sånn, og ikke sånn, for hva vil naboene si? Man blir jo prega av holdningene rundt seg, sier Erlend Elias Bragstad.

Han mener det må komme på plass ordninger for samer som opplever det vanskelig å stå frem med sin seksuelle legning.

– Behov for et støtteapparat

– I tiden før jeg kom ut som åpen homofil, skulle jeg ønske jeg hadde noen å snakke med, noen som så meg for den jeg var. Vi har ikke noe godt, synlig støtteapparat i dag, og det må vi jobbe for å få på plass, sier Bragstad.

Han forteller at det ytre presset i samiske miljøer er veldig sammensatt.

Det er snakk om både sterke kjønnsrollemønstre og religion. Det er derfor vanskelig også for familie og venner når noen står frem. Jeg vet at mamma har opplevd negative ting. Hun har fått mange slengbemerkninger, mange fler enn hun har fortalt meg om. Jeg synes det burde være et apparat også for foreldre, søsken og venner. De trenger også å snakke om det som er tøft.

Erlend Elias Bragstad er årets nordlending 2014

Erlend Elias Bragstad fra Tysfjord mener politikerne må ta grep og sikre gode støtteordninger, slik at lesbiske og homofile samer får en felles plattform og større mot til å stå frem.

Foto: Ola Helness / NRK

– Jeg går gjerne på tinget

Henrik Olsen, sametingsråd med ansvar for likestilling, forteller at de er i gang med å oppdatere sametingets handlingsplan for likestilling.

– Vi skal skissere en ny politikk og bidra til å synliggjøre og få frem informasjon om å være homofil eller lesbisk same i dag, sier Olsen.

Erlend Elias sier det er helt nødvendig at temaet blir satt på politisk dagsorden.

– Og jeg håper jeg kan få bidra mest mulig. Jeg går gjerne på tinget hvis det kan være med på å få hjulene i gang politisk. Lesbiske og homofile samer har behov for en felles plattform hvor de kan få støtte, og jeg vil gjerne være en pådriver for det, sier Bragstad.