NRK Meny
Normal

– Er redd de kjente frontlinjene mellom byene vil komme frem

Tre sykehus på Helgeland kan bli til ett. Det frykter flere kan ende i en sykehuskrangel på samme måte som mellom Molde og Kristiansund.

Sandnessjøen sykehus

Sandnessjøen sykehus kan sammen med sykehusene i Rana og Mosjøen bli slått sammen til ett stort sykehus.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

I dag inviterer Helgelandssykehuset til det første store møte om framtidas sykehustilbud på Helgeland. En rapport fra oktober i fjor konkluderte langt på vei at det beste for regionen er å slå sammen dagens tre sykehus til ett. Dermed kan det bli en heftig lokaliseringsdebatt mellom Mo i Rana, Mosjøen og Sadnessjøen.

– Jeg er redd for man de kjente frontlinjene mellom byene vil komme frem også denne gangen, sier Bjørn Helge Hansen, som er med i aksjonsgruppa for sykehuset i Sandnessjøen.

Skal lære fra tidligere konflikter

Helgelendingene har tradisjon for å krangle, og har tidligere fått stempelet «Nord-Norges Balkan». De senere årene har ny storflyplass og utbygging av E6 skapt konflikt.

Men nå håper man fra flere leire at man skal lære av tidligere konflikter.

En lokaliseringskrangel, som den som har vært mellom Molde og Kristiansund, håper flere å unngå.

– Håper å unngå konflikt

I dag betjener de tre sykehusene 80.000 mennesker og folketallet er synkende.

Gunnvald Lindset er med i aksjonsgruppa for lokalsykehuset i Mosjøen.

– Vi må prøve å ikke tenke lokalpatriotisme, men hva som gagner Helgeland best. Vi er ikke tjent med å få en skyttergravskrig.

– Er det mulig å få til?

– Det tror jeg. Hvis vi unngår at det blir spilt på folk lokalfølelser, men ser på realitene. Det vil jeg og andre fra aksjonsgruppa i Mosjøen bidra til, sier Lindset.

Åpenhet skal hindre krangel

Også i Sandnessjøen ønsker de å unngå en lokaliseringskonflikt.

– Hvis vi klarer å bli enige om at vi den beste kvaliteten med ett felles sykehus, så kunne vi startet derfra og tatt lokaliseringsdebatten etter hvert, sier Hansen.

Per Martin Knutsen, adm. dir. ved Helgelandssykehuset

Per Martin Knutsen ved Helgelandssykehuset.

Foto: Frank Nygård / NRK

Lista over påmeldinger til dagens møte er lang, over 100 personer er ventet til møtet. Både i Mosjøen og i Sandnessjøen er de åpne for at det kan være riktig å få ett felles sykehus for hele Helgeland.

Sykehusdirektør Per Martin Knutsen håper dagens møte kan bidra til å unngå en skyttergravskrig.

– Det er viktig at alle samles i ett rom og får den samme informasjonen. Vi ønsker så stor åpenhet som mulig, for å få dette til å bli et sykehus for hele Helgeland, sier Knutsen.

Laster kart, vennligst vent...