NRK Meny
Normal

– Vi må skille mellom valgkampretorikk og presidentpolitikk

Den britiske forsvarsministeren Michael Fallon er ikke bekymret for NATO-samarbeidet i lys av presidentvalget i USA. – Vi ser fram til å samarbeide med Trump.

Fra pressekonferansen.

Her kan du se opptak fra dagens pressekonferanse, med intervju av Fallon og Søreide.

Det ga Fallon uttrykk for da han møtte pressen på Bodø flystasjon i dag.

Donald Trump

Norske og britiske myndigheter ser fram til å samarbeide med Trump.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

– Vi ser frem til å samarbeide med Trump. USA har vært en nøkkelpart i NATO-alliansen siden 2. verdenskrig. Alle amerikanske presidenter har støttet alliansen siden den ble etablert, og vi forventer at dette fortsetter under Trump.

– Du er ikke bekymret for signalene han ga under valgkampen?

– Vi må skille mellom kampanjeretorikk som politikere bruker under valg, og de valgene som tas under presidentembetet. Alle presidenter har vært dedikert til den nordatlantiske alliansen, og vi ser ingen grunn til at dette partnerskapet ikke skal fortsette.

Heller ikke forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide ser grunn til bekymring.

– Vi må vurdere Trump på den politikken han meisler ut sammen med sin administrasjon. Vi har alltid hatt et nært og godt samarbeid med USA. Det legger vi til grunn fortsetter.

To avtaler

Bakgrunnen for at Fallon og Søreide møttes til samtaler i Bodø i dag, er et styrket samarbeid mellom Norge og Storbritannia.

Britiske forsvarsministeren Michael Fallon

FORNØYD: Michael Fallon i Bodø i dag.

Foto: Martin Steinholt / NRK

Fallon forteller at det ble signert to avtaler i dag.

– Den første går på et samarbeid om maritime patruljefly. Vi har allerede valgt vår flytype, og nå er Norge i ferd med å bestemme seg. Vi ser for oss samarbeid knyttet til blant annet vedlikehold, utdanning, trening og logistikk.

Sekundært ble det også undertegnet en avtale for å styrke samarbeidet mellom norske og britiske styrker.

– Vi har alltid brukt Norge for trening, og ser frem til det hvert eneste år. Nå ønsker vi også å trene sammen med norske styrker.

– Har viktigheten av NATO-alliansen økt?

– Ja, vi ser økt aktivitet fra Russland både over og under vann. Vi er nødt til å følge med NATO-grensene 360 grader, og være klar til å beskytte medlemsland dersom det skulle oppstå behov for det.

– Enorme samarbeidsmuligheter

Eriksen Søreide er glad for at samarbeidet styrkes.

– Vi skal i tillegg samarbeide om å drifte og operere det samme kampflyet – F35 – for første gang på 60 år, som selvsagt også byr på enorme samarbeidsmuligheter.

Hva vil du si til befolkningen på Andøya nå som det skal kjøpes nye overvåkingsfløy, men uten å ha de på Andøya?

– Den beslutninga har vært kjent fra regjeringens side lenge. Men jeg har selvsagt forståelse for at det er tungt for befolkninga på Andøya. Samtidig har vi gjort de vurderingene vi mener gir best operativ og økonomisk bærekraft.

Storbritannias forsvarsminister Sir Michael Fallon og Norges forsvarsminister Ine Eriksen Søreide un

ENIGE: Storbritannias forsvarsminister Sir Michael Fallon og Norges forsvarsminister Ine Eriksen Søreide underskriver samarbeidsavtale i dag.

Foto: Jonas Selim/Forsvaret