NRK Meny
Normal

Fastlåst flykonflikt: – Vi kan streike i evigheter

Det startet med lønnsforhandlinger, men i løpet av fem uker har konflikten mellom Luftfartens Funksjonærforening og NHO blitt stadig mer fastlåst. – Vi gir oss ikke. Streikeviljen er på topp, sier streikevakt Tom Jørgensen i Brønnøysund.

Strikevakter på Brønnøysund lufthavn

HOLDER UT: Streikevakt ved Brønnøysund lufthavn, Tom Jørgensen (t.h.) ser lyst på streikeperioden og håper alt blir som det var før, men vil ikke gi opp heller.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Det har gått over en måned nå og Luftfartens Funksjonærforening (LFF) er fortsatt i streik. Til nå har Brønnøysund, Svolvær, Vardø og Vadsø lufthavn vært involvert i streiken.

Førstkommende tirsdag blir Honningsvåg og Mehamn lufthavn også tatt ut. Leder i LFF, Asbjørn Wikestad mener kravet de stiller er enkelt.

Asbjørn Wikestad

Leder i LFF, Asbjørn Wikestad mener kravet de stiller en enkelt.

Foto: Johan B. Sættem / NRK

– Nå har vi signalisert til NHO Luftfart i over en måned om at de skal sette seg ned på forhandlingsbordet og finne en ordning. Vi ber ikke om mer enn at den ordningen som har vært siden 1970-tallet til i fjor skal beholdes. Man kan ikke starte med en avstemming over resultatet til en forhandling, og så begynne å forhandle etterpå, sier Wikestad til NRK.no.

Uakseptabelt

Odd Nymoen fra NHO Luftfart mener kravet Wikestad stiller er uakseptabelt, og må forandres.

– Det Wikestad sier er uakseptabelt. Dette er standardmodellen som omtrent 400.000 andre i Norge bruker. Dette er en minstelønnsavtale og der forhandler vi altså først det sentrale, så er det lokal forhandling om lønn etterpå. Dette er hovedmodellen som blant annet LO også bruker. Wikestad ser det derimot annerledes. Hvis du sjekker modellen til hvilken som helst organisasjon så vil du få bekreftet at det jeg sier stemmer, sier Nymoen.

Wikestad støtter seg til erfaringen sin og mener at endringene i prosedyrene under forhandlingene ikke er hensiktsmessige.

– Jeg ble tillitsvalgt på heltid i 1976, og da overtok jeg en ordning som gjorde at vi hadde de sentrale forhandlingene mellom LFF og NHO først.

Parallelt pågikk forhandlinger mellom den enkelte bedriftsgruppen og den enkelte bedrift.

– Da det var klart sendte vi alt til uravstemning, og folk visste nøyaktig hva de sa ja til hvis de sa ja, og de visste nøyaktig hva de gikk glipp av hvis de sa nei. Den ordningen fungerte kjempegodt frem til nå, så sier NHO plutselig nei. Nå skal vi forhandle bitte litt, så skal vi stemme over hele tariffoppgjøret og så skal vi fortsette å forhandle, sier Wikestad.

Nymoen er totalt uenig med Wikestad og er klar i sin tale.

– Wikestad bruker en modell som er enestående for han. Han har kanskje en virkelighetsoppfatning som er noe annerledes enn andre, også fagforeningenes. Det systemet han kriger imot er det samme systemet alle andre lever etter, sier Nymoen.

Gir ikke opp

Selv om begge partene i lønningsforhandlingen ønsker en løsning på situasjonen så fort som mulig så gir ingen tydelig tegn på at de vil gi opp kravene sine.

– Stemningen blant de streikende er på topp. Vi håper jo selvfølgelig at NHO skal kunne innse at det er bedre å forhandle og finne en løsning enn å bare la konflikten gå videre, sier Wikestad.

– Kan holde ut i evigheter

LFF har en velfylt streikekasse som gir en god kompensasjon for de streikende.

– Vi har nok i reserve til at konflikten skal kunne gå så lenge som mulig, forteller Wikestad.

Streikevakt ved Brønnøysund lufthavn. Tom Jørgensen

– Vi taper ikke en krone på denne streiken. Vi får like mye som om vi skulle jobbe, sier Tom Jørgensen.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Streikevakt ved Brønnøysund lufthavn, Tom Jørgensen sier han ikke har mistet motet, selv om et har gått mer enn fem uker.

– Vi har egne lokaler der vi varmer oss, ser på TV, steker vafler og koker pølser. Når det kommer et fly går vi ut på flyplassen. Vi er en veldig sammensveiset gjeng. Sånn sett kan vi holde ut i evigheter, forteller Jørgensen.

Jørgensen legger også til:

– Lønnsforhandlingen er ikke lenger førsteprioritet lenger for oss. I første omgang er det endringene i prosedyrene til tariffoppgjøret som NHO vil forandre på som vi kjemper for. I praksis vil disse endringene gi bedriften lønningsdiktat over oss. Hvis vi taper denne saken så vil det få konsekvenser for alle andre fagforeninger i neste omgang. Denne saken her er mye større enn oss. I neste omgang vil det omfatte alle, forteller Jørgensen.

Nymoen står fast ved at prosedyrene som blir brukt er likt for alle.

– Det tilbudet vi har gitt er helt på linje med det som ble gitt til andre grupper i fjor. Den ble godtatt av flere hundre tusen i fjor, men LFF sier nei, sier Nymoen.

– Vil helst tilbake i jobb

En måned uten jobb betyr som regel mindre penger i lommeboken. Dette er tydeligvis ikke et problem for de streikende på flyplassene i nord.

– Vi taper ikke en krone på denne streiken. Vi får like mye som om vi skulle jobbe. Det tærer det på kassen til fagforeningen, men det er en ressurssterk fagforening så penger er det nok av. Vi kan holde dette her gående lenge, men vi vil helst tilbake til jobb, sier Jørgensen.

Wikestad vil i likhet med Nymoen finne en løsning på situasjonen.

– Det er jo stritt å være i en konflikt. Alle ønsker å gjøre en best mulig jobb for rbeidsgiver og bedrift. Vi synes at det er trasig at det skal være konflikt, ikke for oss primært, men for kunden sin del, avslutter Wikestad.