– Vi kan ikke bare skylde på spillet for slike hendelser

Det mener Andreas Hadsel Opsvik. I går ble mobilspillet «Pokémon Go» offisielt lansert i Norge. I natt måtte politiet rykke ut og stanse to gutter som klatret på et sykehjem på jakt etter Pokémon.

Pokémon Go

– Jeg tenker at småulykker og ulykker det skjer uansett. Hvor vidt man bruker Pokèmon Go som katalysator blir nesten litt tilfeldig, sier Andreas Hadsel Opsvik.

Foto: SOPHIA KEMBOWSKI / Afp

– Litt dårlig impulskontroll er noe mennesket har hatt problemer med siden tidenes morgen. Det er ikke bare spillet sin feil, selv om det nok var motivasjonen bak hendelsen, mener Andreas Hadsel Opsvik, anmelder for Filmpolitiet i NRK.

Han tror allikevel flere lignende hendelser kan skje i forbindelse med det nye Pokémon Go-spillet.

– Jeg tenker at småulykker og ulykker det skjer uansett. Hvor vidt man bruker Pokèmon Go som katalysator blir nesten litt tilfeldig. Det er flere som klarer å bli påkjørt, kjører feil eller klatre opp på ting uten hjelpen fra et dataspill, sier Opsvik.

Andreas Hadsel Opsvik

Andreas Hadsel Opsvik, anmelder for Filmpolitiet i NRK

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Ivrige spillere

I halv ett-tiden natt til søndag fikk politiet inn en melding om at to gutter klatret på utsiden av fjerde etasje på et sykehjem på Mo i Rana. Politiet dro ut og fant to tenåringer på jakt etter en Pokémon som skulle befinne seg på taket av sykehjemmet. Guttene måtte låses ut via verandadøren til fjerde etasje, og fikk stoppet jakten, ifølge politiets twittermelding.

Spillet går ut på at de såkalte trenerne går rundt og fanger pokémons gjennom smarttelefonen sin.

Den ivrige jakten har allerede resultert flere små ulykker rundt om i verden. I både USA og Norge har politiet oppfordret mobilspillere til å holde seg unna steder som er vanskelig tilgjengelig eller som kan innebære fare, og folk oppfordres også til å passe seg for kriminelle som kan utnytte monsterjegerne, ifølge NTB.

Opsvik mener at politiet har rett i å gå ut med en advarsel til folk.

– Det er greit at politiet sier at en må være forsiktig med hvor en går uansett og at en ikke skal la seg distrahere for mye av et spill. Det er en grunn til at man ikke skal sjekke mobiltelefonen mens en kjører bil for eksempel, forteller Opsvik.

Pokemon
Foto: TORU YAMANAKA / Afp

Sosialt og aktivt

Opsvik tror folk blir mer sosiale av spillet og at flere blir mer aktive.

– Det fører nok til at enkelte bruker bena litt mer i sommer enn de ellers ville ha gjort. Ut fra det jeg har observert så er det absolutt folk i alle aldere som spiller dette spillet. Jeg har truffet veldig mange nye mennesker som jeg ellers ikke ville møtt. Det kommer av at man spør hverandre etter tips og triks underveis, forteller han.

Han er i utgangspunktet positiv til at spillet og mener det har mane positive ringvirkninger.

– Slike små hendelser er ikke nok til at jeg blir skeptisk til spillet, sier Opsvik