Fant kattunger i pappeske: – De måtte mates med flaske

Kattene forlates i grøfta når eierne drar på ferie. – Kapasiteten er sprengt over hele landet, sier Dyrebeskyttelsen.

Dyrebeskyttelsen i Bodø har sprengt kapasitet

SPRENGT KAPASITET: Linda Marie Karlsen og Knut Sæther, sistnevnte leder for dyrebeskyttelsen i Bodø, leker med kattene som ble funnet i en grøft for tre uker siden.

Foto: Munevver Yildiz / NRK

– Vi fant de i grøfta på tur opp til turisthytta. Der satt de, tre kattunger i en pappeske, sier Linda Marie Karlsen.

Rundt henne springer de tre firbeinte, tilsynelatende i god form. Slik var det ikke da Marie Karlsen fant dem for tre uker siden.

– Kattene var redde og hadde tisset på seg. Den ene var våt, pjusk og desperat etter oppmerksomhet.

– Vi satte i gang en redningsaksjon. De var så små at de måtte mates med flaske. Jeg fôret de annenhver time, selv om skulle på jobb dagen etter, fortsetter hun.

– Situasjonen er håpløs

Linda Marie Karlsen har fosterhjem for hjemløse katter, og tar imot dyr fra dyrebeskyttelsen i Bodø.

Dyrebeskyttelsen mangler fosterhjem

FOSTERHJEM: Linda Marie Karlsen har fosterhjem for hjemløse katter, og tar imot dyr fra dyrebeskyttelsen i Bodø. Her sammen med leder Knut Sæther.

Foto: Munevver Yildiz / NRK

Også i fjor skrev NRK om kattene, som kastes i søppelcontainere og pappesker når eierne er ferdig med dem. Problemet med hjemløse katter beskrives som økende, og er like alvorlig i år.

Leder Knut Sæther i dyrebeskyttelsen i Bodø forteller at de har sprengt kapasitet.

– Situasjonen er håpløs, og jeg blir oppgitt over hvor mange som anskaffer seg dyr og ikke tar ansvar for det, sier han.

Sæther forteller at svært mange overlater kattene til seg selv før ferien, for deretter å anskaffe seg nye dyr når ferien er over.

– Mange ser på det som «bare en katt». Men også kattene er levende vesener med behov for mat, stell, veterinærtilsyn og omsorg. Jeg skulle ønske flere hadde bevissthet rundt ansvaret et dyr innebærer.

– Må sende katter til Tromsø

Sæther forteller at situasjonen i sommer er så prekær at de må sende mange dyr nordover til Tromsø.

– De avlaster oss, men også de sliter med kapasitetsutfordringer. Så vi må bare dele på oppgavene og hjelpe hverandre som best vi kan.

Han forteller at de hovedsakelig tar imot katter.

Folk kvitter seg med kattene på ulike måter, fra å sette de ut i pappesker til å slå dem ihjel.

Knut Sæther / Dyrebeskyttelsen

– Folk kvitter seg med kattene på ulike måter, fra å sette de ut i pappesker til å slå dem ihjel. Vi får inn en del hunder også, men de er det ofte verre for folk å kvitte seg med, selv om vi har sett eksempler på også det i sommer. Kattene har en lavstatus som husdyr. Det er verre med en hund.

Fordi Dyrebeskyttelsen ikke mottar statsstøtte og baserer driften på frivillig arbeid, er de per i dag avhengig av de pengene de mottar gjennom folks medlemskap og donasjoner.

Lederen for kontoret i Bodø forteller at de må bruke mye av egen lomme for å få hjulene til å gå rundt.

– I 2013 brukte vi nesten 270 000 kroner bare på veterinærutgifter. Vi har egentlig ikke råd, men vi kan ikke slutte å gjøre en jobb fordi at det koster penger heller. Vi er avhengig av innsamlinger, og også privatøkonomien er en viktig brikke i dette.

– Øker hvert år

Linn Krogstad, Dyrebeskyttelsen Norge

ØKER: – Antallet dyr som vi mottar har økt med 10 prosent, sier Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen Norge.

Linn Krogstad er leder for Dyrebeskyttelsen Norge, og forteller at det ikke bare er Bodø som opplever sprengt kapasitet.

– Antallet dyr som vi mottar har økt med 10 prosent i perioden 2009 til 2012. Så vi ser en negativ utvikling. Nå tar vi imot over 4000 dyr i året, sier hun.

87 prosent av dyrene er katter, og på Østlandet er det et problem med at folk forlater kaniner.

– Kapasiteten er sprengt over hele landet, og det blir ikke bedre. Verdt år øker antallet dyr, og vi får flere og flere bekymringsmeldinger. Vi prøver å hjelpe alle, men det er begrenset hva vi får gjort.

Hun mener det burde innføres lovpålagt merking av katter samt kastrering, sistnevnte for å unngå at det fødes uønskede kattunger på sommeren.

– Sommeren er høytid for dyrevernsaker. Alle katter må ID-merkes, noe som betyr at det vil bli vanskeligere å dumpe katta si fordi den da kan spores tilbake til eieren.

– Og så må politikerne snart komme på banen. Mange dyr hører ikke hjemme i norsk fauna, og da er det eieren som er ansvarlig. Når eieren går under jorda, er det i praksis ingen som tar ansvar for dyrene. Det må vi få en forandring på, avslutter hun.

– Velkjent og alvorlig

Også leder Siri Mortensen i «NOAH - for dyrs rettigheter» beskriver problemet i kritiske ordelag.

– Problematikken rundt dumping av katter er jo veldig velkjent og alvorlig. Vi tror det har sammenheng med hvordan samfunnet generelt behandler hjemløse katter og ser på hjemløse dyr.

Siri Mortensen i NOAH

ULOVLIG: Veterinær og leder Siri Mortensen i NOAH forteller at dumping av dyr er ulovlig.

Foto: NOAH / Pressefoto

Hun forteller at de arbeider politisk for å få folk til å håndtere problemet på en annen måte enn det man ser i dag.

– Katter skal etter lovverket ikke skytes og avlives hvis de er friske, og det er bra, men vi ser at det brytes likevel. Så lenge samfunnet ser på katter som en bruk- og kast vare, så kommer det i visse miljøer til å være akseptert å gjøre nettopp det. Disse holdningene vil vi til livs.

NOAH opplever imidlertid en positiv utvikling, der stadig flere tar ansvar for dyrene sine.

– Jeg er overrasket over at problemet fortsetter å være utbredt, jeg ville tro at større bevissthet skulle medføre at utfordringene ble mindre. Men det kan være en kombinasjon, at flere reagerer på dumping av dyr nettopp på grunn av større bevissthet. Likevel tror jeg mørketallene er store, sier Mortensen.

– Forbudt å dumpe dyr

Lederen i NOAH understreker at det er ulovlig å dumpe dyr i grøfta før man reiser på ferie.

– Det å dumpe dyr er et lovbrudd. Det er forbundet med straff hvis disse sakene blir registrert og etterforsket, sier Mortensen.

– Hva bør gjøres, mener du?

– Folk må bli flinkere til å kastrere dyrene. Jeg tror også dyrepoliti som en enhet innenfor politiet er en del av løsningen. NOAH arbeider hardt for å få til en slik enhet, slik at de kan etterforske og få til doms alvorlig dyremishandlingssaker.

– Dette dreier seg om holdninger. Hvis man respekterer dyr så behandler man dem som familiemedlemmer, og ikke noe man kan more seg med en kort periode, avslutter hun.

Sprengt kapasitet for Dyrebeskyttelsen

HJEMLØS: NRK lagde denne reportasjen i fjor om kattene, som kastes i søppelcontainere og pappesker når eierne er ferdig med dem.