NRK Meny
Normal

– Vi har slått ut et nyetablert narkotikanettverk

Politiet i Salten har pågrepet og siktet 11 personer etter to større narkotikabeslag. Blant dem en 70 år gammel polsk kurér.

Politiet i Salten spaner

Bildet er tatt av politiet under spaning i forkant av pågripelsene.

Foto: Salten politidistrikt

– Beslagene og pågripelsene kommer som følge av lengre tids etterforskning mot et nyetablert narkotikanettverk i Bodø-regionen, sier politiadvokat Stig Morten Løkkebakken i pressemelding.

Etterforskningen førte til to store beslag på svenskegrensen.

Pågrep 70-åring

Stig Morten Løkkebakken

Politiadvokat Stig Morten Løkkebakken.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Det første beslaget i saken ble gjort på nyttårsaften da politiet beslagla nær tre liter amfetaminolje i en polskregistrert bil som passerte grensen fra Sverige til Norge over Junkerdalen.

Kureren, en 70 år gammel polsk statsborger, ble pågrepet og varetektsfengslet. Beslaget utgjør en mengde ferdig amfetamin på nær seks kilo.

Stanset tre menn

Den 2. januar 2015 ble en svenskregistrert bil med tre menn stanset rett etter grensepassering, samme sted. I bilen ble det funnet cirka 8,5 kilo hasj og 10.000 tabletter med Rivotril.

De tre mennene var henholdsvis svenske, polske og spanske statsborgere. Samtlige ble varetektsfengslet. Den svenske statsborgeren er nå løslatt, men siktelsen mot han er opprettholdt.

Politiet i Salten spaner på narkotikanettverk

Politiet i Salten har i lengre tid spanet på det de mener er et nyetablert narkotikanettverk.

Foto: Salten politidistrikt

Politiet pågrep senere den 2. januar en svensk/iransk mann i Bodø, som ble varetektsfengslet.

Sammenheng

Senere har politiet pågrepet flere menn i Bodø-området og en mann i Lofoten. Flere av disse har vært i, eller er i varetektsfengsel.

– Vi har også pågrepet en del norske personer som vi antar er det lokale bindeleddet i dette nettverket, sier Løkkebakken.

For flere av de involverte i saken, ser politiet en sammenheng mellom begge beslagene.

Totalt er 11 personer siktet i komplekset.

Samarbeid over grensen

Løkkebakken forteller at beslagene klassifiseres som «meget betydelige».

– Det første beslaget er et svært alvorlig tilfelle og har en strafferamme på 15 år. De øvrige forholdene er også alvorlige. Det er et betydelig kvantum som er forsøkt smuglet inn, sier han.

Politiet i Salten har samarbeidet med svenske politiet og med tollvesenet på begge sider av grensen. Også Kripos har vært involvert.

– Det gjenstår en del etterforskning, både av taktisk og teknisk art. Påtalespørsmålet vil bli endelig avgjort at Riksadvokaten idet mengden narkotika er så stort at dette tilhører hans kompetanse, sier Løkkebakken.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.