NRK Meny
Normal

– Vi har hatt ekstremt gode værforhold

Heimevernet gjennomfører denne uken en omfattende øvelse i Lofoten og Vesterålen.

Bor du på Andenes, Vestvågøy, Værøy eller Stø og har registrert mye militær aktivitet de siste dagene, har det sin naturlige forklaring. Denne uken øver nemlig Nord-Hålogalands heimevernsdistrikt 16 (HV-16) både til lands, til vanns og i luften i Lofoten og Vesterålen.

Øvelsen, som bærer navnet «Njord» etter sjøfartens eller havets gud i norrøn mytologi, gjennomføres med et krisescenario som bakgrunn. Det er en ukjent og generell trussel mot militær infrastruktur, hvor Heimevernet kalles ut for å beskytte disse, forklarer Forsvaret i en pressemelding.

Øvelsene gjennomføres i storslått, men barsk, natur, og Heimevernet må samarbeide med andre aktører samtidig for å effektivt løse oppgavene de står overfor.

– Stiller store krav til soldaten

Det afghanske marerittet

Oberst Rune Solberg fra Bardufoss er sjef for HV-distrikt 16, og har erfaring fra utenlandsoppdrag i blant annet Afghanistan.

Foto: Olav Njaastad / NRK

– Heimevernet er en beredskapsorganisasjon med til dels kort reaksjonstid. Når vi trener, så øver vi på å sikre militære nøkkelpunkt. Det kan være en flystasjon, en kai eller lignende, sier oberst Rune Solberg til NRK.

Han er sjef for HV-16, og forteller at øvelsen «Njord» består av flere mindre øvelser. En av dem pågår i dag i Andøy, hvor det gjennomføres en katastrofeøvelse. Alle nødetater samt forsvaret, krisestaber og frivillige organisasjoner deltar i denne øvelsen, hvor det blant annet fokuseres på å redde liv.

– Det stilles store krav til soldaten. Det er sannsynlig at de vil møte fiender med våpen, og da er det viktig at man er trent på å håndtere slike situasjoner, sier Solberg.

Startet på lørdag

De HV-avdelingene som deltar er HV-16 sin innsatsstyrke med navnet «Anklet», Lofoten HV-område, Vesterålen HV-område, Sør-Troms sitt sjøheimvern samt deler av distriktets stabsområde.

Øvelsen startet allerede sist lørdag. Da ble befalet innkalt for å gjøre nødvendige forberedelser. Deretter møtte alt av mannskap opp på mandag, hvor de klargjorde seg til strid.

Personell fra Hæren er også involvert. De spiller en motstander som kan bevege seg både til lands og til vanns.

Det trenes blant annet trenes på klassisk militærtjeneste, som skyting, sanitet og stridsteknikk, i tillegg til organisering og evne til å løse oppdrag. Mens HV-områdene tar seg av det som skjer på land, skal sjøheimevernsavdelingene ta seg av overvåkningen fra sjøsiden.

– Ekstremt gode værforhold

«Njord» avsluttes på fredag, og oberst Rune Solberg er godt fornøyd med gjennomføringen så langt.

– Vi har hatt ekstremt gode værforhold årstiden tatt i betraktning. Det har vært en stor fordel, og alt har så langt gått etter planen, sier han.

Han tror det er viktig at sivile beredskapsaktører trener sammen med Forsvaret.

– Slik er vi godt forberedt når det virkelig er bruk for oss, avslutter han.