– Hvis russerne skulle komme, får vi håpe det ikke er forsvaret til Glimt de møter

Fotballekspert Lars Tjærnås er lite imponert over Bodø/Glimts forsvarsspill denne sesongen.

Glimt-Godset

Fem ganger kunne Strømsgodset juble for scoring Aspmyra i går. Da hjalp det lite for Glimt at de scoret tre ganger selv.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

I går tapte Bodø/Glimt 3–5 hjemme mot Strømsgodset. Dermed har Glimt sluppet inn 21 mål på de sju første seriekampene, et gjennomsnitt på tre baklengsmål per kamp.

Bodø/Glimts forsvarsspill fikk fotballekspert Lars Tjærnås til å skrive denne tweeten etter kampen i går.

Laster Twitter-innhold

– Bodø/Glimt spiller altfor åpent i forsvar. De har store avstander mellom spillerne, og forsvarsspillerne har store problemer med å avgjøre om de skal støte, falle av eller stå samlet, utdyper Tjærnås ovenfor NRK.

Lars Tjærnås

Lars Tjærnås er fotballekspert i CMore og Aftenposten.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Dårligst siden 1999

Ifølge VG har ikke eliteserien sett dårligere forsvarsspill siden 1999. Da slapp Skeid inn 22 mål på de første sju seriekampene.

Per nå er Bodø/Glimt kun ett mål bedre. Fortsetter de å slippe inn tre baklengsmål i snitt hver kamp, blir det 90 baklengsmål ved sesongslutt. Det lukter det nedrykk av.

– Vi slipper inn enkle mål, vi er ikke gode nok kollektivt og vi er heller ikke bestemt nok, er dommen fra Glimts assistenttrener Aasmund Bjørkan.

De mange baklengsmålene gjør at Glimt ligger på en desidert sisteplass med kun ett poeng.

– Vi må glemme tabellen og fokusere på å knekke koden for hvordan vi kan vinne fotballkamper. Når vi slipper inn 21 mål på sju kamper, har vi noe å ta tak i, sier Bjørkan.

– For offensive i spillestilen

Tjærnås peker på at Glimt har store problemer med å forsvare seg på dødballer og på innlegg, og at det her har kommet mange baklengsmål.

– Glimt er svakest i ligaen på å forsvare seg på innlegg. De havner for ofte på etterskudd og de er for dårlige til å ta ut motstanderen. Dårlig markering gjør at de taper for mange avgjørende dueller, sier Tjærnås.

De mange baklengsmålene i 1999 gjorde at Skeid rykket ned, og de har ikke vært i eliteserien siden.

Bodø/Glimt mot Vålerenga

Aasmund Bjørkan bør sammen med Jan Halvor Halvorsen prioritere defensivt arbeid i større grad, mener Tjærnås.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Tjærnås råder nå trener Jan Halvor Halvorsen til å gå på tvers av Glimt-filosofien om offensiv fotball og prioritere det defensive i større grad.

– Jan Halvor har alltid hatt lag som presterer godt offensivt, men samtidig har lagene hans ofte sluppet inn mange mål. Fotball er balansen mellom forsvar og angrep. Glimt må rett og slett ofre noe offensivt for å få større defensiv trygghet, sier Lars Tjærnås.